Prima pagină D:News

Excesul de fructoza provoaca hipertensiune arteriala

07.05.2010 | ● Vizualizări: 643
Excesul de fructoza provoaca hipertensiune arteriala     fructoza, hipertensiune, alimente, zahar + zoom
Galerie foto (1)

Persoanele care consuma cantitati mari de fructoza, sub forma de zaharuri adaugate alimentelor si bauturilor, au un risc crescut de hipertensiune, potrivit unui studiu publicat in revista Societatii Americane de Nerfrologie (JASN).

Foarte raspandita in tarile occidentale si considerataa unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de rinichi, inima si accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala este o patologie caracterizata prin cresterea presiunii sistolice si diastolice peste valorile medii normale admise: intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg) ale presiunii sistolice, si sub 85 mmHg ale celei diastolice.

In ultima suta de ani, cresterea dramatica a consumului de fructoza, utilizata ca indulcitor pentru o mare variatate de alimente preparate industrial, a mers mana in mana cu incidenta hipertensiunii. Pentru a determina daca aceasta crestere a consumului de fructoza este intr-adevar corelata cu hipertensiunea, Diana Jalal si colegii ei de la Denver Health Sciences Center al Universitatii Colorado au examinat datele stranse in cadrul "National Health and Nutrition Examination Survey", pe perioada 2003-2006. Acesta a implicat 4.528 de adulti din Statele Unite, care nu au suferit de aceasta boala anterior.

Din analiza datelor a reiesit ca un consum zilnic de 74 grame de fructoza (echivalentul a 2,5 doze de bauturi racoritoare) creste cu 26% riscul de a depasi 135/85 mmHg tensiune arteriala, si cu 77% 160/100 mmHg.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: