“Aviocopterul” european hibrid X3 va darama bariera sunetului
Prima pagină D:News

“Aviocopterul” european hibrid X3 va darama bariera sunetului

09.28.2010 | ● Vizualizări: 258
“Aviocopterul” european hibrid X3 va zbura dincolo de bariera sunetului     no tags + zoom
Galerie foto (3)

Un model revolutionar de elicopter cu aripi si elice laterale despre care constructorii lui spera ca va dobori recordul de viteza pentru un asemenea hibrid a fost dezvaluit dupa mai multe luni de secretizare.

Grupul european Eurocopter a prezentat aeronava de mare vitezaintr-o incercare de devansare a eforturilor rivalului americanSikorsky, in competitia de daramare a bariereisunetului prin reconfigurarea regulilor de design aleaeronavelor cu rotor.

"Aviocopterul" hibrid X3 - ce combina elice dispuse frontal,montate pe doua aripi scurte, cu clasicul rotor tipic oricaruielicopter - urmareste sa depaseasca obstacolele cronice pe drumulspre o noua era a zborului cu elicoptere de mare viteza, prinimbinarea avantajelor aeronavelor cu aripi fixe cu cele aleelicopterelor standard. Aceasta transformare ii permitedispozitivului hibrid sa zboare cu 220 de noduri sau cu 400km/h.Aceasta iesire la rampa a celui mai mare constructor civil deelicoptere din lume a venit la mai putin de doua saptamani dupa ceunitatea Sikorsky a United Technologies a pretins un record deviteza neoficial de 250 de nodrui (460 km/h) pentru propriul sauprototip avangardist intitulatX2. Versiunea pe care o ofera acesta este substantial diferita demodelul european, americanii intrbuintand un al doilea rand depalete montate pe rotorul principal al elicoptereului, care seinvat in sens opus elicelor principale.Elicopterele moderne tipice zboara cu viteza de aproximativ 130-140de noduri si ar putea depasi acest prag. Totusi, designul standardface ca atunci cand varfurile elicelor de pe rotor se apropie deviteze supersonice impingand aparatul sa zboare mai repede, acestlucru ameninta stabilitatea bazei rotorului. Ca atare, inginerii auincercat sa vin cu idei care sa creasca performantele fara a pierdedin eficienta.

Sursa: Dailymail

Descopera lumeain care traiesti: