Prima pagină D:News

Robotii invata sa citeasca

11.25.2010 | ● Vizualizări: 85
Robotii invata sa citeasca     robot, android, inteligenta artificiala, inventica, tehnologie, hi tech, robotica, marge, asimo + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta incearca sa-i invete pe roboti sa citeasca, astfel incat acestia sa inteleaga, de exemplu, semnele de circulatie, indicatoarele dintr-un oras, sau numele magazinelor si ceea ce scrie pe diverse etichete – ajungand, prin aceasta cunoastere, sa traiasca pe « propriile picioare ».

Expertii cred ca dezvoltarea componentei "literate" a vietiiartificiale ar trebui sa fie un proces relativ simplu, din momentce diverse programe de computer sunt deja capabile sa converteascacartile scanate in text, pe care apoi sa-l "citeasca".

O echipa de roboticieni lucreaza deja la un robot de test -denumit Marge - care a fost inzestrat cu un program extrem deperformant de recunoastere optica avansata a literelor. Prototipulmai este inzestrat cu un dictionar complex si un corector decuvinte, astfel incat robotul sa interpreteze corect inclusivtextele care sunt scrise gresit.

Unul dintre cercetatorii implicati in proiectul Marge, doctorulIngmar Posner, robotician la prestigioasa Universitate Oxford,considera ca un robot capabil sa citeasca cursiv va reprezenta oevolutie semnificativa in dezvoltarea cibernetica. Desigur, de lacitirea unui cuvant pana la intelegerea deplina a sensului mai esteun drum lung, insa programul folosit in cazul lui Marge ar putea ficombinat cu metoda de invatare a celebrului robot japonez ASIMO,caruia i se arata un obiect si i se spune la ce foloseste.