Prima pagină D:News

A existat o civilizatie veche de 100.000 de ani in Golful Persic?

12.13.2010 | ● Vizualizări: 283
A existat o civilizatie veche de 100.000 de ani in Golful Persic?     golful persic, civilizatie, oceanul indian, clima + zoom
Galerie foto (1)

Jeffrey Rose, arheolog in cadrul Universitatii din Birmingham, sustine ca Golful Persic ar fi fost locul ideal care sa gazduiasca o civilizatie straveche, cu o istorie de pana la 100.000 de ani, civilizatie care ar fi disparut odata cu cresterea nivelului apelor Oceanului Indian acum circa 8.000 de ani. Ipoteza lui Rose vine sa darame o conceptie impamantenita printre specialisti, conform careia oamenii ar fi stabilit asezari permanente cu zeci de mii de ani inaintea presusupei migratii din Africa.

In ultimii ani, arheologii au scos la iveala un veritabil val deasezari umane, cu varste de aproximativ 7.500 - 8.000 de ani, inimprejurimile Golfului Persic. "Daca inainte aveam cunostinta doarde cateva tabere de vanatoare razlete, brusc am descoperit peste 60de situri. Noile asezari indica comunitati sedentare, foartedezvoltate, care isi construiau case solide de piatra, dispuneau dedrumuri elaborate, de ceramica decorata cu diferite motive, deanimale domestice si chiar de cele mai vechi ambarcatiuni cunoscutede istorici", afirma Jeffrey Rose.

Cum, insa, ar fi putut sa apara asemenea comunitati peste noapte,fara o populatie precursoare care sa fie identificata in analeleistoriei? Arheologul britanic este convins ca urmele acesteicivilizatii stravechi se afla sub apele Golfului Persic, acestafiind si motivul pentru care ele de abia acum incep sa iasa laiveala.

"Nu este o coincidenta faptul ca artefactele cele mai vechi nu aumai mult de 8.000 de ani. Imprejurimile Golfului Persic au fostputernic inundate si acoperite permanent de Oceanul Indian chiar inacea perioada. Datele geologice indica faptul ca, incepand cuperioada de acum 75.000 de ani si pana acum 8.000 de ani, o uriasasuprafata de uscat, de dimensiunile Marii Britanii, se afladeasupra nivelului oceanului, fiind un refugiu ideal pentru oeventuala civilizatie", declara acelasi Jeffrey Rose.

Noi dovezi arheologice au scos la iveala, in Yemen si Oman,stravechi unelte si arme de piatra total diferite de stilulest-african. Exista astfel posibilitatea ca oamenii sa se fistabilit in Orientul Mijlociu chiar de acum 100.000 de ani,conditiile climatice oferind un adevarat sanctuar pentru oameni inplina Era Glaciara.

Sursa: Physorg