Prima pagină D:News

Carnea crescută „in vitro”, mai aproape de realitate

02.01.2011 | ● Vizualizări: 118
Carnea crescută „in vitro”, mai aproape de realitate     carne artificiala, mancare, in vitro, progres, cultura + zoom
Galerie foto (1)

Din ce în ce mai mulţi cercetători consideră că soluţia pentru eradicarea foametei pe Terra constă în carnea „in vitro”. Aceasta ar fi „cultivată” în laborator şi ar fi o nouă sursă de hrană pentru o populaţie în continuă creştere.

Carnea crescută în laborator este momentan prea costisitoarepentru a fi viabilă ca produs ce poate fi oferit publicului larg,însă biologi din întreaga lume încearcă să găsească metode pentru ao concepe.

NASA a efectuat prima cercetare în acest domeniu, căutândiniţial o sursă de hrană pentru astronauţii săi. Însă ideea estemai veche: Winston Churchill anunţa în 1932 că "în 50 de ani, vomscăpa de absurditatea de a creşte o găină întreagă doar pentru a-imânca aripile sau pieptul, crescând aceste părţi separat, într-unmediu adecvat".

Guvernul olandez a investit 4 milioane de dolari în experimentede concepere a cărnii in vitro, iar PETA, celebra organizaţie cepledează pentru drepturile animalelor, a oferit un premiu de unmilion de dolari primei companii care reuşeşte, înainte de 2012, săaducă pe piaţă un produs din carne de pui creată în laborator.

Biologii care încearcă să creeze carne în laborator suntconştienţi că o bună parte a publicului nu va privi acest lucru cuochi buni. "Oamenii nu doresc să asocieze mâncarea cutehnologia, şi probabil se vor îngreţoşa când vor auzi de carnecrescută în laborator", spune Nicholas Genovese, unspecialist în biologie celulară. "Dar sunt multe produse pecare astăzi le consumăm şi le considerăm naturale, deşi suntproduse într-o manieră similară. De exemplu iaurtul, vinul sauberea, toate sunt produse de om cu ajutorul drojdiei. Acesteproduse au fost acceptate de societate", susţine el.

Un alt argument adus de biologi în favoarea cărnii crescute înlaborator este faptul că populaţia este într-o expansiune continuă,iar carnea pe care aceştia o doresc să o consume necesită din ce înce mai mult pământ, pentru a creşte cerealele cu care animaleletrebuie hrănite.

"30% din suprafaţa totală a pământului este folosită pentru acreşte proteină animală. Un animal are nevoie între 1.4 şi 3.6 kgde nutrienţi pentru a produce jumătate de kilogram de carne. Esteun sistem ineficient, iar pe deasupra trebuie să ne gândim şi ladeşeurile animale. Carnea crescută în laborator nu are un sistemdigestiv", pledează Genovese.

Unul dintre cercetătorii care lucrează la conceperea cărnii invitro spune că aceasta va putea avea orice aromă: "Cum doriţi săguste? Vreţi un pic de grăsime, un gust de porc, de miel? Oricegust doriţi va putea fi proiectat. La fel şi textura. Iar asta vafi posibil fără apela la modificări genetice, chiar dacă mâncareamodificată genetic există astăzi şi este perfect sănătoasă".

Un ultim argument în favoarea cărnii in vitro esteperspectiva călătoriilor interplanetare: "Dacă oamenii vor dori săcălătorească în spaţiu, vor fi nevoiţi să-şi producă propriamâncare. Nu vor putea lua o vacă cu ei, de exemplu. Trebuie să luămaceste idei în calcul pentru a progresa, altfel vom stagna. Acum 15ani, cine şi-ar fi putut imagina iPhone-ul, de exemplu?"

Sursa: Reuters