Home » D:News » Au fost descoperite cele mai mici broaşte din lume!

Au fost descoperite cele mai mici broaşte din lume!

Au fost descoperite cele mai mici broaşte din lume!
Publicat: 17.12.2011
O expediţie ştiinţifică ce a avut loc în Papua Noua Guinee a dus la descoperirea a două specii noi de broaşte, de dimensiuni extrem de reduse.

Broaştele din prima specie descoperită, Paedophryne dekot (dekot înseamnă „foarte mic” în limba locală Daga), măsoară între 8,5 şi 9 milimetri (foto A şi B). Cea de-a doua specie nou descoperită, Paedophryne verrucosa, măsoară între 8,8 şi 9,3 milimetri (foto C şi D).

Înainte de descoperirea acestor două specii, recordul era deţinut de o altă broască din genul Paedophyrne, care măsoară 10 milimetri.

Exemplarele recent descoperite nu sunt doar cele mai mici broaşte din lume, ci şi cele mai mici tetrapode (vertebrate cu 4 picioare) cunoscute de om. Cea mai mică vertebrată de pe Terra este paedocypris progenetica, o specie de peşte din Asia de Sud-Est ce măsoară doar 7,9 milimetri la maturitate.

„Mă uimeşte dimensiunea acestor micuţe broaşte – sunt la limita posibilului”, afirmă Robin Moore, expert în amfibieni la organizaţia Conservation International.

Descoperirea a fost făcută de zoologul Fred Kraus în cadrul unei expediţii de cercetare în Papua Noua Guinea, într-o zonă montană izolată din sud-est. Cel mai probabil motiv pentru care broaştele au evoluat să fie atât de mici este faptul că astfel au putut exploata o nişă neocupată din ecosistemul local, afirmă Kraus. De exemplu, aceste mini-broaşte se pot hrăni cu acarieni, spre deosebire de broaştele mai mari, pentru care acarienii nu ar constitui o hrană îndestulătoare.

Cum au descoperit cercetătorii aceste micuţe fiinţe? Auzind sunetele pe care le broscuţele le emiteau şi încercând să determine sursa acestora. „A fost foarte greu să prindem un exemplar, pentru că sar la fel ca greierii. Un moment sunt într-un loc, iar în jumătate de secundă deja sunt în altă parte”, a povestit Kraus.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase