Home » D:News » Ce se petrece în mintea unui câine? Oamenii de ştiinţă folosesc tehnologii avansate pentru a afla

Ce se petrece în mintea unui câine? Oamenii de ştiinţă folosesc tehnologii avansate pentru a afla

Ce se petrece în mintea unui câine? Oamenii de ştiinţă folosesc tehnologii avansate pentru a afla
Publicat: 07.05.2012
Cercetătorii de la Universitatea Emory, SUA, au folosit, în premieră mondială, rezonanţa magnetică funcţională pentru vizualiza, în direct, modul în care reacţionează creierele a doi câini la semnalele gestuale ale stăpânilor lor.

Cei doi câini au fost antrenaţi timp de mai multe luni pentru a fi obişnuiţi să intre în scaner şi să stea complet liniştiţi în timpul măsurării activităţii cerebrale. Este pentru prima dată, spun autorii studiului, când este scanat creierul unui câine liber şi aflat în stare de conştienţă.

Primele rezultate arată că un câine este extrem de atent la semnalele stăpânului, iar acestea par să aibă o legătură strânsă cu sistemul de recompensă, o funcţie cu localizări cerebrale precise.

Câinii reacţionau la anumite semne făcute cu mîna, de stăpânii lor; ariile cerebrale asociate cu recompensa se activau la gesturi ce semnificau o răsplată alimentară, dar nu şi la gesturi care nu implicau o asemenea răsplată.

Încă nu se ştie ce fel de emoţii poate simţi un câine, ce fel de limbaj înţelege el şi dacă îşi poate da seama când stăpânul său este fericit sau când este trist. Aceste aspecte vor face obiectul unor studii viitoare.

Specialiştii speră ca, prin cercetările lor, să înţeleagă relaţia dintre câine şi stăpân din punctul de vedere al câinelui şi să deschidă un nou drum în domeniul studierii comunicării interspecifice.

Între câine şi om există o relaţie aparte, veche şi foarte strânsă, iar specialiştii cred că, în felul lor, câinii au avut o contribuţie în evoluţia speciei umane.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase