Home » D:News » De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?
Publicat: 20.08.2012
Aromele anumitor alimente au capacitatea de a ne face să ne simţim mai bine-dispuşi, efect datorat, în parte, asemănării unor compuşi din aceste alimente cu acidul valproic, un medicament psihoregulator larg utilizat în tratamentul unor tulburări psihice caracterizate prin schimbări bruşte ale dispoziţiei, spun specialiştii.

Despre ciocolată, unele ceaiuri şi o varietate de mâncăruri aşa-zise „reconfortante” se ştie că au capacitatea de a ne înviora dispoziţia şi a ne face să ne simţim mai bine.

Asemenea „puteri” au şi alte alimente, efectele datorându-se compuşilor care le dau aroma, după cum au arătat specialiştii prezenţi la cea de-a 244 conferinţă naţională a American Chemical Society, cea mai mare asociaţie ştiinţifică din lume.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un studiu asupra a peste 1.700 de substanţe care conferă aromele specifice diferitelor alimente, consumate în mod obişnuit în societatea occidentală.

Se cunoştea faptul că anumite molecule din ciocolată, diverse fructe de pădure şi alimente care conţin acizi graşi omega-3 au efecte pozitive asupra stării de spirit.

Noul studiu arată că unele substanţe, dintre cele care conferă aroma specifică mâncărurilor, au o structură similară cu cea a acidului valproic, a explicat Karina Martinez-Mayorga, care a condus studiul realizat în timp ce lucra la Institutul de Cercetări Moleculare Torrey Pines, SUA.

Acidul valproic este comercializat, sub diferite nume, ca medicament pentru tratarea unor afecţiuni psihice precum tulburarea bipolară (psihoza maniaco-depresivă), stabilizând starea de spirit a pacienţilor.

Bazându-se pe aceste efecte modulatoare ale compuşilor din alimente, echipa condusă de Karina Martinez-Mayorga se concentrează acum pe identificarea acelor compuşi care atenuează schimbările de dispoziţie, ajută la menţinerea sănătăţii cognitive, îmbunătăţesc starea de atenţie şi întârzie pierderea memoriei.

Studiile implică utilizarea chemoinformaticii – aplicarea metodelor informaticii pentru rezolvarea unor probleme din domeniul chimiei – pentru a trece în revistă structura chimică a peste 1.700 de substanţe implicate în aroma alimentelor, în căutarea unor similarităţi de structură cu medicamentele antidepresive. În viitor, echipa îşi propune să testeze experimental asocierea dintre aromă şi efectul asupra dispoziţiei.

Rezultatele ar putea duce la elaborarea unor recomandări privind alimentaţia şi la dezvoltarea unor suplimente nutritive cu efect benefice asupra dispoziţiei.

Cercetătoarea a subliniat că o anumită alimentaţie nu poate înlocui tratamentul medical cu antidepresive, în cazul unor tulburări accentuate, dar că, pentru persoanele care nu au nevoie de tratament medical, un stil de viaţă sănătos plus consumul unor alimente specifice poate îmbunătăţi semnificativ dispoziţia.

Sursa: Eurekalert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ceea ce îl îmbogățește pe om și îi aduce fericirea”
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ...
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă