Home » Știință » Top 10 mituri false despre Luna

Top 10 mituri false despre Luna

Publicat: 23.07.2009
Protectoarea nasterilor, patroana recoltelor si a vinului bun; dar si nebuna si capricioasa, capabila sa starneasca in noi instincte bine “ferecate”. Dintotdeauna, in jurul Lunii s-au invartit cele mai bizare superstitii: unii o considera responsabila de cutremure si crize de epilepsie, altii ii pun in carca delicte dintre cele mai teribile. La 40 de ani de la aselenizare, mai exista apoi si cei convinsi ca pe Luna, in realitate, omul nu a pus niciodata piciorul.

 

10. Caini, hoti si asasini: de vina e Luna

Lasand la o parte povestile cu varcolaci, multi cred ca Luna plina stimuleaza comportamentul antisocial si criminalitatea. In 2007, Andy Parr, un inspector al politiei britanice din Sussex, le solicita mai-marilor sai in grad intariri speciale pentru a patrula in noptile cu Luna plina, atunci cand, sustinea el, se inmultesc semnificativ episoadele violente. “In baza experientei mele de 20 de ani ca ofiter de politie, pot sa afirm ca in noptile cu Luna plina ne confruntam cu persoane cu comportament straniu, nervoase si certarete”, declara el pentru BBC. 

Politistul britanic nu este nici pe departe primul care a denuntat legatura dintre fazele Lunii si inmultirea episoadelor violente. A incercat acelasi lucru cu 30 de ani inainte Arnold Lieber, psiholog american, autorul unui studiu in care au fost  analizate peste 11.000 de agresiuni inregistrate in Florida pe parcursul a cinci ani. Majoritatea, conform psihologului, survenite in noptile cu Luna plina.

De altfel, studiile cu privire la efectele bizare ale pozitiei satelitului natural al planetei noastre in raport cu Soarele nu se limiteaza la cele asupra omului. Unii jura ca Luna plina amplifica si agresivitatea animalelor, care si-ar descarca “nervii” muscand in stanga si-n dreapta, tot ce misca. Intre 1997 si 1999, cativa medici din Bradford, Marea Britanie, au analizat peste 1600 cazuri de muscaturi de animale si cum-necum au ajuns la concluzia ca probabilitatea de a fi “compostat” de cel mai bun prieten al omului se dubleaza in aceste nopti.

Verdict: FALS! In realitate, cercetarile pe aceasta tema sunt foarte contradictorii: oricarui studiu “pozitiv” ii corespunde un altul care il neaga. Si in ultima instanta, cercetarile pe aceasta tema nu conving comunitatea stiintifica. Mai precis, nu i-a convins pe Ivan Kelly, James Rotton si Roger Culver, trei cercetatori care in 1996 au examinat peste 100 studii pe tema efectelor fazelor lunare – o operatiune denumita cu un termen tehnic “meta-analiza", identificand in ele o sumedenie de erori statistice si de metodologie.

Nu exista nicio crestere a ratei agresiunilor in noptile cu Luna plina nici potrivit rezultatelor unui studiu care a analizat 500.000 de cazuri de violenta domestica inregistrate in 1999 in Nord Carolina. Si nici macar animalele nu par a suferi efecte nefaste: de fapt, in baza unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Sidney, singurul “boom” al muscaturilor se inregistreaza in perioada Sarbatorilor de Craciun. Asadar, fara nicio legatura cu fazele Lunii, ci doar cu obiceiul oamenilor de a detona petarde.

 

9. Luni de fiere

Ti-e greata si te doare capul? Tot Luna ar putea fi de vina, mai precis mareele. Exista multi gata sa puna pariu ca forta de atractie a Lunii poate sa miste nu numai apa oceanelor, ci si pe cea din organismul uman. De altfel, in trecut multe maladii "misterioase", precum depresia, paranoia sau epilepsia au fost puse pe seama capriciilor Lunii.

Nu-i de mirare, asadar, ca in timpuri nu foarte indepartate, au aparut si cei interesati sa furnizeze o “baza stiintifica” acestor superstitii. Intr-un controversat studiu cu privire la efectele Lunii pline, acelasi Arnold Lieber a examinat peste 25.000 de urgente psihiatrice inregistrate in Florida pe parcursul a 13 ani, si a ajuns la concluzia ca cele mai multe au survenit in timpul primului patrar (dupa Luna Noua).

Iar nebunia nu reprezinta decat varful iceberg-ului. Medicii de la Patna Medical College Hospital din India, de exemplu, intre 1976 si 1979 au analizat peste 800 internari de pacienti care si-au auto-administrat substante otravitoare. Cei mai multi, au asigurat ei, au facut acest lucru in noptile cu Luna plina.

Verdict: FALS! Pe majoritatea medicilor, aceste studii ii fac sa zambeasca. Intai de toate pentru ca forta pe care Luna o exercita asupra corpului nostru este foarte slaba. Chiar si un tantar, sustinea astronomul american George Abell, asezat pe bratul unui om, ar exercita o atractie gravitationala mai mare. Apoi, fluidele din corpul nostru nu sunt libere sa fluctueze precum apa oceanelor: apa din organismul uman este “imbuteliata” in tesuturi.

In cele din urma, unicul efect pe care Luna pare a-l exercita cu adevarat asupra noastra este forta de sugestie: in baza unui studiu publicat in 2004 in revista Epilepsy & Behaviour, singurele atacuri de epilepsie care se inmultesc in perioadele cu Luna Plina sunt cele false. Cauzate adica nu de disfunctii cerebrale, ci de episoade psihotice.

 

8. Luna plina, sticla goala

Suna cam “cusuta cu ata alba”, dar sunt oameni care cred cu adevarat ca betiile lor “colosale” ar putea sa fi fost provocate de influenta “perversa” a aceleiasi Luni Pline. Dupa ce a confruntat amenzi de circulatie si teste de alcoolemie ale peste 16.000 de automobilisti prinsi pe soselele din Germania in stare de ebrietate, doi cercetatori nemti au sustinut la inceputul lui 2001 ca Luna Plina este cea care ii impinge pe soferi sa bea excesiv si apoi sa se urce la volan.

Verdict: FALS! Pentru majoritatea oamenilor de stiinta insa, fazele Lunii nu pot transforma strazile si autostrazile de pe Pamant in piste de raliu la discretia persoanelor aflate in stare de ebrietate. Si nici sa-i deprime pe soferi pana la a-i imbata.

Descoperirea celor doi, anuntata cu tam-tam in Sunday Times, a fost rapid demascata drept o minciuna grosolana: Jan Willem Nienhuys, un matematician olandez, a descoperit mai multe erori metodologice in studiul celor cercetatorilor, printre care si lipsa unei analize statistice a datelor.

 

7. Luna care cutremura Pamantul

Pe 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9.2 grade pe scara Richter zguduie Alaska. Peste 130 de persoane mor strivite sub daramaturi si din cauza violentului tsunami care-l urmeaza. Pamantul incepe sa tremure dis-de-dimineata, in timpul mareei inalte.

Pe 26 decembrie 2004, un seism inregistrat in largul insulei Sumatra, in Indonezia, provoaca unde de 30 metri care inunda coastele Indiei si zonele limitrofe. Peste 300.0000 de persoane nu au scapare. Este dimineata si Luna nu se vede. Dar e plina.  

Coincidente? Nu si potrivit unor cercetatori britanici, convinsi de faptul ca, miscand mareele, Luna Plina creste si domoleste in mod alternativ tensiunea pe fundul marilor, declansand cutremurele. Chestiunea este de decenii in centrul unor aprige dezbateri stiintifice.

Verdict: FALS! Se spune asadar ca miscarile Lunii pot declansa tsunami-uri si cutremure. In realitate nu exista date concrete care sa confirme relatia stransa dntre fazele lunii si fenomenele seismice. Chiar daca actiunea Lunii, combinata cu cea a Soarelui, provoaca pe langa mareele obisnuite si asa-numitele "maree terestre": usoare oscilatii ale scoartei terestre de nedectat cu ochiul liber, dar care ar putea potrivit unora, sa reprezinte clasica “picatura” care “umple” (si da pe-afara) paharul cutremurelor. Scepticii amintesc totusi ca masa Lunii este de circa 80 de ori mai mica decat cea terestra. Prea putin pentru a dezlantui cataclisme de asemenea proportii.

 

6.  Marketing lunar

Nu semana cand Luna este in descrestere, spune o vorba din batrani si de secole agricultorii trag cu ochiul la fazele Lunii pentru a-si asigura un vin bun si recolte manoase. In ultimii ani chestiunea s-a transformat intr-un “marketing lunar” in toata puterea cuvantului: doua dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Marea Britanie isi organizeaza degustarile de vinuri in functie de “indicatiile” din calendar.

Verdict: FALS! Toate nu sunt decat simple superstitii, avand in vedere ca studiile stiintifice si verificarile riguroase nu le-au confirmat niciodata eficacitatea; alimentate prin urmare doar de convingeri pseudostiintifice, precum cea conform careia lumina Lunii ar fi capabila sa declanseze fotosinteza clorofilei.

In realitate, asigura expertii, luminozitatea Lunii este prea slaba pentru a declansa reactii biochimice atat de complicate. Cel mult poate activa mici miscari ale plantelor catre lumina ei – asa-numitele "fototropisme" – cu o capacitate oricum net inferioara celei a Soarelui. Si nici chiar atractia gravitationala a satelitului nu poate influenta reactiile interne ale produselor agricole. Mai degraba, potrivit enologului Jamie Goode, "diferentele mici de gust al aceluiasi vin de la o zi la alta pot depinde de variatiile presiunii atmosferice”.

 

5. Luna pe Wall Street

N-a zis nimeni ca ar avea vreo responsabilitate in ceea ce priveste criza economica actuala. Dar Luna, potrivit unor analisti financiari, ar juca un rol cheie in determinarea mersului Bursei la nivel mondial. O afirma doua studii diferite, prezentate in 2006 in revista Harvard Business Review, potrivit carora, in saptamana care precede si care urmeaza imediat dupa Luna Noua, profiturile medii de pe pietele de actiuni ar fi mai mari decat in cealalta jumatate a lunii. Iar aceasta stranie lege, potrivit autorilor, ar fi valabila pe intreg mapamondul.

Verdict: FALS! In realitate, expertii spun ca a urmari capriciile Lunii nu renteaza: la Bursa, pentru a vedea primele castiguri financiare apreciabile jucatorii trebuie sa se implice constant si sa se lanseze in operatiuni pe termen lung. Si de altfel, niciunul dintre studii n-a mers atat de departe pana la a explica in ce mod anume Luna ar putea influenta evolutia pietelor financiare. Totusi, potrivit New York Times, autorii lor si-ar putea baza elucubratiile pe convingerea (mai putin stiintifica) ca Luna poate afecta starea de spirit a investitorilor, facandu-i mai optimisti sau mai pesimisti.

Ce este sigur e ca pana in clipa de fata nu a aparut in presa nicio stire despre vreun norocos  imbogatit de pe urma…Lunii. De fapt, o anumita “emotivitate” in lumea afacerilor exista: se intampla ca atunci cand piata “freamata”, prada optimismului, investitorii sa aiba tendinta de a cumpara, iar atunci cand este in criza si preturile actiunilor scad, sa prefere a vinde. Pierzand o gramada de bani. Dar n-are nicio legatura cu Luna.

 

4. Par uscat si degradat?

Tunde-l in noptile cu Luna plina: va creste mai sanatos si mai puternic. Sau schimba samponul. Ferm convins de beneficiile Lunii pline asupra parului clientelor, in urma cu cativa ani un intreprinzator om de afaceri din Roma s-a gandit sa dea lovitura si a solicitat primariei orasului o dispensa pentru a-si tine deschis salonul de coafura pana la 12.00 noaptea. “Simt nevoia sa ma exprim artistic in orele cand Luna e plina. E o piata libera, nu se poate inhiba o initiativa individuala”, declara Vittorio Giunta intr-un interviu acordat prestigiosului New York Times.

Verdict: FALS! In spatele Lunii, asociatiile profesionale din Italia nu au detectat insa decat un “miros” de concurenta neloiala. Pentru ca dincolo de legende, nu exista nicio legatura intre cresterea pilozitatii umane si pozitia Lunii in raport cu Pamantul si cu Soarele. Dupa cum am spus deja, influenta astrului selenar este prea slaba pentru a face plantele sa creasca sau a fermenta vinul. Ce sa mai vorbim despre felul in care ar putea actiona asupra fenomenelor biochimice care guverneaza cresterea parului!

 

3. Sex sub clar de Luna

Anticii babilonieni credeau ca Luna poate influenta fertilitatea femeii. Si dupa mai bine de 2.000 de ani, unii inca mai cred acest lucru; psihiatrul slovac Eugen Jonas de exemplu, care studiind fazele Lunii a pus la punct o metoda excentrica de control al nasterilor. Potrivit lui Jonas, o pozitie favorabila a Lunii in timpul unui raport sexual le permite chiar si femeilor sterile sa ramana insarcinate; in plus, poate reduce riscul de avort spontan si chiar prevedea sexul copilului inainte ca aceasta sa fie conceput. Aceeasi tehnica, a asigurat el, poate fi utilizata si "in sens contrar", pentru evitarea sarcinilor nedorite fara utilizarea de mijloace contraceptive.

Verdict: FALS! Astfel de teorii mai ca-i scot din sarite pe membrii comunitatii stiintifice. Nasterile, si in consecinta si conceperea copiilor, se distribuie “echitabil” pe parcursul ciclului lunar. Luna nu are nicio legatura cu aparitia unui copil pe pamant. Totusi, singurii care se lanseaza (cu folos) in orgii colective atunci cand Luna straluceste in inaltul cerului sunt coralii din Marea Bariera australiana, care in noptile cu Luna plina incep sa se reproduca in masa, in mod perfect sincronizat, gratie activitatii unor foto-receptori speciali, sensibili la lungimile de unda emise de Luna.

 

2. Fata intunecata a Lunii

Luna ne arata mereu aceeasi “fata”. Si ce altceva s-ar putea ascunde in partea ei nevazuta decat o misterioasa baza a extraterestrilor? Apropiata de Terra, dar la adapost de priviri indiscrete. Potrivit sustinatorilor cei mai inversunati ai acestei teorii, ar fi tocmai acesta motivul pentru care din 1972 pana astazi nimeni n-a mai pus piciorul pe Luna. Ultimii cosmonauti care au facut-o – echipajul de pe Apollo 17 – ar fi vazut acolo ceva de care e bine sa te tii departe. Acelasi lucru care trebuie sa-i fi determinat si pe cercetatorii de la NASA sa proiecteze o statie spatiala orbitala, in locul uneia bine ancorate de solul lunar.

Verdict: FALS! Teoria o fi ea fascinanta, dar cu siguranta e cat se poate de fantezista. Pe partea intunecata a Lunii nu se afla nimic atat de interesant: doar un peisaj arid si plin de cratere, foarte asemanator cu cel de pe “obrajorului” lunar pe care am invatat deja sa-l cunoastem. O demonstreaza imaginile inregistrate incepand din 1959 de sonda sovietica Luna 3. Si marturiile directe ale astronautilor de pe Apollo 8, primii care in timpul unui zbor de recunoastere in jurul Lunii, in 1968, au putut observa cu ochii lor “the dark side of the moon”.

 

1. A fost sau n-a fost?

Unde se afla Neil Armstrong in data de 20 iulie 1969? Intr-un refugiu secret, asezat comod intr-un fotoliu, urmarind primul film in care interpreta rolul principal. Cel al debarcarii pe Luna. Desertul Nevada, Zona 51: camera mortuara a aliensilor, baza militara, dar si platou  cinematografic. Aici este locul unde, potrivit sustinatorilor acestei teorii a complotului, s-a turnat pelicula cea mai faimoasa din toate timpurile: aselenizarea care nu ar fi avut loc niciodata.

In spatele acestui mare pas pentru umanitate nu s-ar afla prin urmare decat maiestria lui Stanley Kubrick; cel care ar fi regizat grandioasa “montare”, cu ajutorul efectelor speciale. Greu de crezut? Nu si pentru 6% dintre americani ferm convinsi de intentiile necurate ale agentiei spatiale americane, potrivit unui sondaj realizat in urma cu ceva ani.

Verdict: FALS! Dincolo de chestiunile de fizica, chiar si-o simpla observatie “empirica” poate demonta aceasta teorie. Cum ar fi putut mai-marii de la NASA sa organizeze o asemenea “montare” fara ca serviciile secrete rusesti si presa sa nu-si dea seama de nimic vreme de 40 de ani? Ar fi fost chiar mai complicat decat sa mearga pe Luna.

Pe 20 iulie 2009 s-au implinit 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată
(P) Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top
(P) Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top
(P) Descoperă surprizele din Bodrum, într-un sejur în Turcia spectaculos!
(P) Descoperă surprizele din Bodrum, într-un sejur în Turcia spectaculos!
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului