Home » Istorie » Istoria striptease-ului. Cum a apărut dansul lasciv şi cine a fost regina scenelor de erotism ieşite din comun

Istoria striptease-ului. Cum a apărut dansul lasciv şi cine a fost regina scenelor de erotism ieşite din comun

Publicat: 11.09.2016
Striptease-ul este şi astăzi una dintre cele mai apreciate forme de dans.
Dacă în urmă cu 200 de ani, nu se punea problema ca vreun act artistic să conţină scene de nuditate prea evidente, situaţia s-a schimbat la sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu apariţia unor performeri precum Gypsy Rose Lee, Sally Rand sau Charmion. Pe scenă, aceştia îşi prezentau momenteleparţial dezbracaţi, dansând lasciv sau executând mişcări de gimnastică extrem de provocatoare pentru acele vremuri. 
 
Originile stripteaselui
 
Există numeroase teorii referitoare la originea acestui dans. Unele voci susţin că scriitorul irlandez Oscar Wilde a inventat striptease-ul în piesa ,,Salome”, pe care a publicat-o în 1893. În opera sa, autorul menţionează o tânără care se dezbracă în faţa unui rege pentru a-l impresiona. Alte păreri spun că striptease-ul a fost inventat la celebrul Moulin Rouge, iar primele reprezentări ar fi implicat dansatoare care se dezbracau pentru a putea prinde o muscă imaginară ce se afla pe pielea lor. 
 
Foto:pinterest.com
 
Charmion, stripteuza specializată în acrobatii la trapez
 
La sfârşitul anilor 1800, striptease-ul îşi face apariţia şi în SUA. Una dintre primele stripteuze a fost Charmion, o artistă cunoscută pentru forţa ei fizică, dar mai ales pentru faptul că a aparut dezbrăcată într-un film realizat în 1901. În timpul reprezentaţiilor sale, Charmion se dezbrăca treptat de haine, în timp ce realiza acrobaţii la trapez. 
 
Foto:boards.na.leagueoflegends.com
 
Gypsy Rose Lee
 
Rose Lee şi-a început cariera dansând pe scenă alături de sora ei. Ulterior, ea a devenit faimoasă pentru faptul că performa dansuri lascive, dar şi pentru faptul că a fost arestată din acest motiv în clubul Minsky’s Burlesque din New York. Gypsy Rose Lee era cunoscută îndeosebi pentru improvizaţiile pe care le realiza cu foarte mare succes. De exemplu, în timpul uneia dintre primele ei reprezentaţii, una dintre bretelele rochiei ei s-a rupt, iar rochia i-a căzut, în ciuda faptului că artista încerca prin orice mijloace să o împiedice să cadă. Vazând că întreaga sală în care se afla a izbucnit în urlete şi fluierături, Rose a transformat momentul într-un act artistic plin de senzualitate. 
 
Foto:riwow.com
 
Sally Rand inventează dansul cu balon 
 
Una dintre cele mai cunoscute performere ale anilor ’20 a fost Sally Rand, o tânără din Missouri care şi-a început cariera ca artist de circ şi actriţă în filme mute. La începutul anilor ’30, Sally îşi face intrarea în lumea dansatorilor, realizând momente de un erotism ieşit din comun. În 1932, artista devine celebră după ce dansează provocator, folosind o minge, pe scena Paramount Club din Seattle. 
 
Foto:amycrehore.blogspot.com
 
Striptease-ul masculin devine popular începând cu anii 1970 
 
Până atunci, striptease-ul şi dansurile exotice erau realizate în mod exclusiv de femei, însă odată cu revoluţia sexuală, situaţia s-a schimbat. Primele cluburi destinate reprezentantelor sexului frumos au apărut în anul 1973, urmând ca mai apoi sa fie deschise şi localuri pentru homosexuali. În anii ’80, trupe precum Chippendales devin celebre pentru modul în care îşi realizează reprezentanţiile, iar în anii ’90, dansul în poală şi cel cu contact între performer şi client devin legale în SUA şi Canada. 
 
Foto:thelongandtheshortofit.ca
 
Sursa: allday.com
 
                                              Denki Buro, băile electrice japoneze care puteau trata reumatismul şi problemele neuronale
                                               
                                               Adevărul din spatele centurii de castitate, acel ”bikini blindat” care proteja femeile – FOTO
                                                 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase