Home » Istorie » Adevărul din spatele centurii de castitate, acel ”bikini blindat” care proteja femeile – FOTO

Adevărul din spatele centurii de castitate, acel ”bikini blindat” care proteja femeile – FOTO

Publicat: 04.09.2016
Este posibil ca legendele care fac referire la aceste obiecte să fie doar simple fantezii sexuale.

În cartea ,,Tot ceea ce ţi-ai dorit vreodată să afli despre sex (dar ţi-a fost teamă să întrebi)”, publicată în anul 1969, autorul american David R. Reuben descria centura de castitate ca fiind ,,un bikini blindat, cu o deschizătură care permite femeii să urineze şi o fâşie de metal care desparte vaginul de locul tentaţiei. Întregul sistem era închis cu un lacăt imens”.

Deşi legendele spun că, în Evul Mediu, centura de castitate îi asigura pe bărbaţi de faptul că soţiile lor nu vor face sex cu altcineva, istoricii susţin că astfel de dispozitive nu au existat niciodată în realitate. Specialiştii îşi argumentează afirmaţiile spunând că există foarte puţine documente care menţionează centuri de acest tip, iar specimene fizice s-au păstrat într-un număr şi mai mic. 

,,Există doar câteva descrieri literare şi foarte puţine referiri istorice la bărbaţii care pun centuri de castitate soţiilor lor”, susţine Albrecht Classen, profesor la Departamentul de Studii Germane din cadrul Universităţii din Arizona. Specialistul mai spune că toate descrierile literare sunt fie alegorice, fie satirice. 

Primele menţionări în literatura europeană a centurii de castitate apar încă din primul mileniu al erei noastre, însă toate sunt metafore care fac referire la ideea de fidelitate şi puritate. Cea mai veche descriere grafică a dispozitivului apare, însă, în 1405, în manualul de tehnică militară ,,Bellifortis”, fiind reprezentată asemenea unui mecanism de tortură. Classen este de părere că imaginea este, totuşi, una făcută în glumă, deoarece autorul volumului, Konrad Kyeser, menţionează în cartea sa mai multe poveşti pline haz. 

Reprezentarea centurii de castitate din manualul ,,Bellifortis” (Foto:atlasobscura.com/Konrad Kyeser/Wikimedia) 

Începând cu secolul al XVI-lea, apar din ce în ce mai multe reprezentări ale centurilor de castitate pe care bărbaţii le puneau soţiilor lor pentru a se asigura că acestea nu îi vor înşela. Istoricii susţin că nici măcar în perioada Renaşterii oamenii nu credeau acest lucru, dar se foloseau de legendă pentru a-i speria pe cei care încercau să calce strâmb. 

În muzeele din întreaga lume sunt expuse obiecte despre care se presupune că sunt centuri de castitate. Istoricii sunt, însă, de părere că artefactele nu au fost fabricate în perioada medievală, ci într-o perioadă mult mai recentă, pentru a aminti de momente din trecut care n-au existat niciodată cu adevărat. Un astfel de obiect se păstrează astăzi la Muzeul Ştiinţei din Londra. 

Centura de castitate expusă la Muzeul Ştiinţei din Londra (Foto:atlasobscura.com/ Science Museum, London/Wellcome Images/Wikimedia)

Istoricii nu au ajuns la un consens privind motivul pentru care mitul centurii de castitate a devenit atât de popular, însă Albrecht Classen este de părere că întreaga legendă este doar o fantezie sexuală manifestată atât de bărbaţi, cât şi de femei. Aşa se explică faptul că, deşi în Evul Mediu nu existau cu adevărat centuri de castitate, obiecte asemănătoare sunt folosite astăzi pentru a satisface cele mai neobişnuite plăceri pe care le poate avea cineva. 

Sursa: atlasobscura.com

Vă mai recomandăm şi: 5 detalii bizare care au schimbat decisiv cursul istoriei. Ce drog folosea Moise 

                                  Un lagărul de concentrare, renumit pentru torturile brutale la care erau supuşi deţinuţii, va fi trasformat într-un resort de lux

                                      5 mituri demontate despre Vlad Ţepeş. Cum a ajuns voievodul să fie asociat cu personajul Dracula

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase