Home » Istorie » Generalul care i-a spus ”Nu!” lui Hitler. A bătut cu palma în masă: ”Nu voi primi ordine de la un lider local”

Generalul care i-a spus ”Nu!” lui Hitler. A bătut cu palma în masă: ”Nu voi primi ordine de la un lider local”

Generalul care i-a spus ”Nu!” lui Hitler. A bătut cu palma în masă: ”Nu voi primi ordine de la un lider local”
Publicat: 30.10.2016
Generalul Dietrich von Saucken a bătut cu palma în masă în faţa lui Hitler şi, cu un curaj remarcabil, a afirmat: ”Nu voi primi ordine de la un lider local!”

A fost rănit de 7 ori în timpul Primului Război Mondial, a luptat pentru armata germană, iar la un moment dat a fost cantonat în Rusia, acolo unde a învăţat şi limba. În timpul celui de-al Doilea Răzbi Mondial, generalul Dietrich von Saucken a participat la numeroase bătălii şi a fost decorat pentru faptele sale eroice, fiind extrem de evident faptul că a încercat să salveze cât mai mulţi bărbaţi din cadrul diviziei sale.

Cu toate acestea, în luna februarie a anului 1945, funcţia de general i-a fost înlăturată pentru că a insinuat că războiul nu mai trebuie să continue, căci o face în van, însă o lună mai târziu a fost readus în funcţie datorită recunoaşterii meritelor sale şi a faptului că este un general extrem de bun.

Hitler l-a convocat în buncărul lui şi i-a ordonat că trebuie să ia parte la defensiva Prusiei Orientale în faţa avansului Armatei Roşii şi că va trebui să raporteze tot ceea ce se întâmplă Gauleiterului Forster (gauleiterul era un lider de partid local, fiecare regiune având un asemenea lider), însă  von Saucken nu a acceptat aşa ceva, ca el, un general, să primească ordine de la un lider local. În acel moment, a bătut cu palma în masă şi a obiectat, comportament care i-a atras atenţia conducătorului nazist.

Mai mult, a avut curajul de a i se adresa lui Hitler cu apelativul ”domnule”, fără a folosi titulatura oficială cu care toţi subordonaţii săi trebuiau să i se adreseze, şi anume ”Fuhrer-ul meu”. Cu toate acestea, după momente întregi de linişte, Hitler i-a spus acestuia că este în regulă şi că poate comanda singur, neprimind ordine de la nimeni şi neraportând nimic nimănui. Ceea ce a marcat acest eveniment a fost faptul că Hitler s-a conformat spuselor generalului şi nu a acţionat în contradicţie, lucru extrem de greu de intuit şi extrem de neaşteptat.

Aproape de sfârşitul războiului, când se afla pe front, un avion a fost trimis pentru salvarea acestuia, pentru a împiedica ca acesta să devină prizonier în mâinile ruşilor, însă acesta a refuzat acest ajutor, urcând la bordul avionului soldaţii răniţi. Pe data de 8 mai 1945, când războiul a luat sfârşit, acesta a primit decoraţia militară finală şi a devenit primul german decorat încă din timpul războiului. Cu toate acestea, a fost luat prizonier de către Armata Roşie, căci Germania a fost învinsă, iar torturile fizice pe care acesta le-a suportat în timpul prizonieratului l-au forţat să îşi petreaca tot restul vieţii într-un scaun cu rotile. După 10 ani în captivitatea rusească, a fost eliberat şi repatriat, iar timpul rămas l-a dedicat picturii.

Sursa: War History Online

Citeşte şi:

A fost recreat avionul Stealth al lui Hitler

Copiii englezi sunt convinsi ca Hitler a fost un “antrenor german de fotbal”

Un român, implicat în puciul care viza asasinarea lui Hitler?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase