Home » Istorie » Ultimul procuror al naziştilor, născut în România, oferă informaţii terfiante despre crimele ofiţerilor SS: ,,Războiul poate transforma orice om decent într-un criminal”

Ultimul procuror al naziştilor, născut în România, oferă informaţii terfiante despre crimele ofiţerilor SS: ,,Războiul poate transforma orice om decent într-un criminal”

Publicat: 17.05.2017
Benjamin Ferencz este un personaj marcant al istoriei omenirii. Aflat în prezent la vârsta de 97 de ani, procurorul a ajutat la deconspirarea crimelor naziştilor, punând sub acuzare 22 de ofiţeri SS ce au ucis peste un milion de persoane.

Benjamin Ferencz s-a născut într-o familie de evrei din Satul Mare, pe 11 martie 1920. La doar 10 ani, băiatul a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite ale Americii. Datorită pasiunii sale pentru dreptate, bărbatul a urmat Facultatea de Drept din cadrul prestigioasei Universităţi Harvard. 

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ferencz s-a înrolat în armată, dar a fost transferat la scurt timp către o nouă unitate ce se ocupa de investigarea crimelor naziste. Ofiţerii pe care Ferencz i-a pus sub acuzare făceau parte din unităţile naziste numite Einsatzgruppen (grupurile de acţiune). Membrii grupului erau însărcinaţi să urmărească armata germană în timpul invaziilor din 1941 şi să ucidă orice evreu, ţigan sau comunist pe care îl întâlneau. 

Conform unor surse aceştia au ucis peste un milion de oameni din oraşe şi sate aflate în estul Europei, notează Independent

În cadrul unui interviu, Ferencz a relatat momentul în care a întâlnit un băiat într-un lagăr, al cărui tată murise la scurt timp de la închiderea gulagului. Băiatul i-a povestit lui Ferencz cum tatăl său ascundea în fiecare zi o bucată de pâine şi o ţinea sub braţul său pe parcursul nopţii, pentru a nu îi fi furată de ceilalţi prizonieri

Sursa: Wikimedia Common

În timpul investigaţiilor, unul dintre membrii echipei sale a descoperit mai multe documente secrete care descriau atrocităţile pe care naziştii le-au realizat nu doar în lagărele de concentrare. Printre documente existau rapoarte despre operaţiunile Einsatzgruppen din estul Europei, fiind documentat modul în care au fost împuşcaţi mulţi oameni. ,,Există rapoarte zilnice de pe frontul estic: ce unitate pătrundea, în ce oraş şi câţi oameni erau ucişi,” spune Ferencz. ,,A fost ţinut totul  secret, atât de mulţi evrei, atât de mulţi ţigani, atât de mulţi oameni,” adaugă el. 

,,Erau 3.000 de ofiţeri SS antrenaţi pentru acest scop, antrenaţi să ucidă fără nicio remuşcare orice bărbat, femeie sau copil evreu pe care îl puteau captura,” declară el. 

Detalii din rapoarte sunt înfiorătoare. Acestea conţin fraze precum: ,,În ultimele 10 săptămâni, am lichidat aproximativ 55.000 de evrei.” În cadrul unui raport din Kiev, din anul 1942, era afirmat faptul că ,,evreilor din oraş le-a fost ordonat să se prezinte, au fost raportaţi în jur de 34.000, inclusiv femei şi copii. După ce au fost obligaţi să se dezbrace şi să renunţe la bunuri, au fost ucişi, proces ce a durat câteva zile.”

Sursa: Wikimedia Common

După ce a adunat toate cifrele persoanelor decedate, Ferencz a ajuns la cuantumul unui masacru. ,,Atunci când am trecut de milionul de persoane ucise în acest mod, am început punerea sub acuzare. Un milion de oameni reprezintă mai multe persoane decât poţi întâlni într-o viaţă,” spune el. 

,,M-am urcat în primul zbor către Nuremberg şi i-am spus generalului Taylor: ‘Generale, trebuie să începem procesele’,” îşi aminteşte Ferencz. 

În acea perioadă, bărbatul avea doar 27 de ani şi nu mai ajunsese până atunci într-o sală de judecată. Generalul Taylor i-a spus lui Ferencz că va trebui să îi aducă singur pe membrii Einsatzgruppen în faţa legii. În urma muncii sale, 22 de ofiţeri nazişti au fost condamnaţi, doi dintre ei fiind spânzuraţi. 

Sursa: Wikimedia Commons

Rememorând acea perioadă, Ferencz doreşte să transmită un mesaj important privind războiul. El consideră că soldaţii nazişti care au comis atrocităţile nu sunt ,,barbari”, ci fiinţe umane patriotice şi inteligente,” războiul fiind cel care poate face orice persoană normală să realizeze acţiuni oribile. 

,,Crezi că omul care a lansat bomba nucleră de la Hiroshima a fost un barbar?,” întreabă el. ,,Să vă spun ceva foarte profund, lucru pe care l-am înţeles după mulţi ani. Războiul poate transforma orice om decent într-un criminal,” afirmă Ferencz. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase