Home » Istorie » Urme de ţevi de plumb găsite în ţărâna de lângă Roma antică oferă indicii neştiute cu privire la istoria imperiului

Urme de ţevi de plumb găsite în ţărâna de lângă Roma antică oferă indicii neştiute cu privire la istoria imperiului

Urme de ţevi de plumb găsite în ţărâna de lângă Roma antică oferă indicii neştiute cu privire la istoria imperiului
Publicat: 03.09.2017
O echipă de cercetători britanici şi francezi au găsit, în mostre de sol prelevate de lângă Roma antică, dovezi ale construcţiei de ţevi de plumb realizate de romani. În lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii descriu aceste mostre culese din porturile Ostia şi Portus de la Marea Tireniană, din vestul Peninsulei Italice.

Romanii erau cunoscuţi pentru tehnicile lor de furnizare a apei. Multe dintre apeductele care transportau apă din munţi în Roma pot fi văzute şi astăzi. De asemenea, aceştia au elaborat tehnici inovative pentru a distribui apa odată ce a ajuns în oraş şi au creat o metodă pentru transportarea apei menajere în marea din apropiere. Până acum, în cazul acesteia din urmă, studiile au arătat că apa era transportată cu ajutorul materialelor de teracotă şi a ţevilor de lemn în timpul anumitor perioade; dar a existat o perioadă în care au fost folosite ţevile de plumb, scrie Phys.

Dovezile provin din nu mai puţin de 177 de situri din porturile Ostia şi Portus, unde au fost culese mostre de sediment. Fiecare strat al sedimentului a fost datat, iar analizarea compoziţie chimice a scos la iveală variaţia de plumb din acestea.

Astfel, echipa susţine că nivelurile de plumb din sediment au atins un maxim în jurul anului 200 î.e.n. şi a rămas ridicat până în 250 e.n. Savanţii sugerează că sursa plumbului este reprezentată de aceste ţevi menite să scurgă apa menajeră în mare.

De asemenea, romanii au început să folosească aceste ţevi de plumb cu 150 de ani mai devreme decât se credea anterior. Mai mult decât atât, scăderea nivelului de plumb coincide şi cu era imperială a Romei, o perioadă marcată de crize şi război civil, făcând dificilă menţinerea sistemului de canalizare.

Descoperirile pot ajuta la înţelegerea mai bună a desfăşurărilor evenimentelor în Roma antică şi poate ajuta şi în ceea ce priveşte otrăvirea populaţiei cu plumb rezultată în urma acestor instalaţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum arăta cu adevărat Roma antică? Puteţi vedea singuri într-o uimitoare reconstrucţie 3D, care te ”plimbă” pe străzile oraşului antic – FOTO+VIDEO

Lămâile, simbolul elitelor în Roma antică. Un studiu sugerează că acestea au fost primele fructe ce au apărut în zona Mediteranei

Viaţa în Roma antică nu a fost nicidecum atât de splendidă. ”Demonii” din celebrele băi romane

ORORILE puţin cunoscute ale Romei antice. Cine a fost Carpophorus, cel supranumit ”Regele bestiilor” – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase