Home » Istorie » Ultimul Shogun şi primele focuri ale Războiului Boshin care au schimbat cursul istoriei Japoniei

Ultimul Shogun şi primele focuri ale Războiului Boshin care au schimbat cursul istoriei Japoniei

Ultimul Shogun şi primele focuri ale Războiului Boshin care au schimbat cursul istoriei Japoniei
Publicat: 25.03.2018
Pe 27 ianuarie 1868, armata Shogunatului mărşăluia către Kyoto. Pentru mai mult de un sfert de secol, Shogunii Tokugawa au condus Japonia în pace, dar, din nou, ţara se afla în criză. Cu influenţa europenilor şi aducerea de arme moderne, s-a stabilit baza unui război care avea să schimbe cursul istoric al Japoniei.

Politica Japoniei a împărţit ţara. Tânărul Împărat şi Shogunatul îşi disputau influenţa, iar Împăratul l-a făcut pe ultimul Shogun să renunţe la poziţia sa de conducător, scrie War History Online.

Totuşi, abdicarea Shogunului nu a fost suficientă pentru asigurarea dominaţiei Împăratului. Împăratul, împreună cu conducerea sa, au declarat că până şi titlul de ”Shogun” să fie interzis. Tokugawa Yoshinobu, Shogunul recent abdicat, a fost deposedat de toate titlurile şi pământurile. În consecinţă, Yoshinobu a atacat oraşul Kyoto.

Armata sa era formată din patru clanuri aliate, iar echipamentul lor reflecta schimbările radicale prin care Japonia trecea. Existau soldaţi pe stilul vechi, cu armuri elaborate cu suliţe, arcuri cu săgeţi şi săbii, dar existau şi unităţi de infanterie înarmate cu puşti în stilul occidental. Deşi Yoshinobu nu se aştepta la o bătălie, a întâmpinat rezistenţă în apropierea oraşului Kyoto, apărat de clanul Satsuma.

Un singur foc de armă a declanşat un război care avea să schimbe destinul Japoniei

La un cap de pod ţinut de Satsuma, forţele Shogunului au dorit să negocieze cu clanul, acesta din urmă permiţând trecerea liberă. Forţele lui Yoshinobu nu aveau armele încărcate, neaşteptând o luptă. Satsuma s-a opus, iar un foc de armă din partea lor a declanşat ce avea să fie un război sângeros care a durat peste un an.

Conflictul a devenit cunoscut sub numele de Războiul Boshin, război care a avut loc în anul Dragonului de Pământ Yang.

Shogunatul nu a putut riposta pentru că nu au încărcat armele, iar mai rău, tunul de pe pod al clanului Satsuma a început să tragă. Un obuz a explodat lângă calul comandantului la conducerea uneia dintre unităţile de infanterie, iar ofiţerul a căzut de pe cal. Apoi, confuzia s-a răspândit cu uşurinţă în rândul liniilor atacate. Infanteria cu suliţe, în încercarea de a ataca poziţiile inamice, a fost decimată de puterea de foc net superioară a armelor moderne.

La un al doilea pod, negocierile intense dintre forţele imperiale şi forţele Shogunului au avut acelaşi sfârşit, ducând la retragerea acestora din urmă.

Împăratul a declarat război deschis lui Tokugawa Yoshinobu, considerându-l un trădător şi un rebel.

Forţele retrase ale Shogunului au fost atacate din direcţia Kyoto. Pe măsură ce avansau, stindardul auriu al Împăratului a apărut vederii forţelor lui Tokugawa. Neştiind ce înseamnă, aceştia din urmă au trimis un mesaj inaimicilor, întrebând care este semnificaţia acestuia.

Puţini şi-au permis să stea împotriva armatei imperiale

Când au aflat că este al Împăratului, mulţi soldaţi ai Shogunului au început să se îndoiască de cauza lor. Familia imperială era – şi este – extrem de importantă în Japonia, iar atacarea acesteia era o chestiune de lipsă de onoare şi conştiinţă.

Ce mai rămăsese din forţele Shogunului a început să se retragă în nord, până la oraşul-cetate Osaka. Astfel a început Războiul Boshin, iar la finele anului următor, mai mult de 3.500 de oameni aveau să moară. Yoshinobu Tokugawa a fost ultimul care a avut titlul de Shogun. După prima bătălie, multe clanuri s-au alăturat cauzei Împăratului, iar opoziţia Shogunului rămăsese fără nicio speranţă de reuşită. 

Totuşi, Tokugawa a fost iertat, alături de mulţi ofiţeri ai săi şi deşi mulţi au avut poziţii în guvern, ultimul Shogun a ales o viaţă liniştită. A murit în 1913, la vârsta de 73 de ani.

Războiul Boshin a reprezentat finalul shogunilor, care au dominat politica Japoniei timp de şapte secole, şi restaurarea puterii imperiale

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fratele Takayama: samuraiul creştin care va fi sanctificat

11 obiceiuri din Japonia care îi iau prin surprindere pe turiştii străini. De ce nu opresc lifturile la etajul 4

Cele mai crunte genociduri ale Japoniei din Al Doilea Război Mondial. Într-un hotel au făcut centru pentru violuri. ”Dacă nu decapitam pe cineva, nu mă simţeam bine. Fizic, aveam nevoie să mă reîmprospătez”

Descoperire importantă în adâncul Pacificului: Epava primului portavion scufundat în Al Doilea Război Mondial a fost descoperită după 76 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase