Home » Lumea digitală » Windows 7 rămâne de azi fără suport tehnic. Îl poţi însă upgrada gratuit

Windows 7 rămâne de azi fără suport tehnic. Îl poţi însă upgrada gratuit

Windows 7 rămâne de azi fără suport tehnic. Îl poţi însă upgrada gratuit
Publicat: 14.01.2020
Microsoft anunţă utilizatorii sistemului de operare Windows 7 că platforma va rămâne fără suport tehnic începând cu data de 14 ianuarie 2020.

Sistemul de operare, folosit de aproximativ 400 de milioane de utilizatori, nu va mai primi actualizări software începând cu această dată. Asta înseamnă că utilizatorii care decid dă folosească în continuare Windows 7 sunt mai expuşi la ameninţări informatice. „Poţi folosi în continuare Windows 7, dar, după ce suportul s-a oprit, computerul tău va fi mai vulnerabil la riscuri de securitate şi viruşi. Windows va continua să pornească şi să ruleze, dar nu vei mai primi actualizări software, inclusiv actualizări de securitate, de la Microsoft. Dispozitivele care rulează software care nu mai beneficiază de suport nu sunt protejate”, a transmis compania, potrivit Mediafax.

Microsoft le recomandă utilizatorilor să achiziţioneze un nou computer personal. Compania nu recomandă un upgrade de la Windows 7 la Windows 10 deoarece este posibil ca anumite drivere şi componente să nu funcţioneze corect. În schimb, utilizatorii ar trebui să instaleze de la zero Windows 10, în cazul în care PC-ul respectiv este capabil să susţină noul sistem de operare.

Utilizatorii de Windows 7 pot trece, de asemenea, pe platforme rivale, precum macOS sau iPadOS de la Apple sau Chrome OS de la Google.

Windows 7 a fost lansat în 2009 şi a devenit repede un mare succes de piaţă, fiind apreciat de specialişti. În primele şase luni, Microsoft a vândut 100 de milioane de licenţe.

Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate, va deveni din ce în ce mai vulnerabil

Expirarea licenţelor pentru sistemul de operare Windows 7 înseamnă că utilizatorii nu vor mai primi actualizări de securitate. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT) recomandă upgrade-ul la un sistem de operare actual şi evitarea nepărată a unui produs piratat.

Riscurile la care se expun cei care vor utiliza în continuare Windows 7 după expirarea licenţelor, prevăd lipsa securităţii datelor în momentul în care accesează conturi bancare, fac plăţi on-line sau pur şi simplu accesează adresa de e-mail a firmei, a explicat pentru MEDIAFAX, Mihai Rotariu, coordonatorul relaţiilor cu presa al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT).

„Există riscuri destul de mari, pentru că de mâine, 14 ianuarie se va închide aceasta perioada de asistenţă tehnică pentru Windows 7. Sigur, Microsoft a închis asistenţa principală pentru sistemul de operare încă din ianuarie 2015, sistemul nu a mai primit funcţii noi dar au fost disponibile actualizările de securitate. În acest caz este indicat să folosească un sistem de securitate şi un browser, ambele actualizate şi compatibile cu Windows 7. Însă măsurile nu vor elimina riscurile de securitate asociate unor vulnerabilităţi ale unor aplicaţii care rulează deja în Windows 7. Trebuie să luăm în considerare că Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate de la Microsoft şi va deveni pe parcurs din ce în ce mai vulnerabil. Trebuie să fim atenţi, dacă folosim în continuare Windows 7, la confidenţialitatea datelor. Dacă vrem să facem anumite operaţiuni gen internet banking sau vrem să ne logăm online pe anumite conturi sau să folosim e-mailul, mai degrabă am evita acest lucru pentru că am pune în pericol nu doar datele personale cât şi pe cele ale instituţiei sau organizaţiei pentru care lucrăm”, a precizat reprezentatul CERT.

Acesta recomandă schimbarea sistemului de operare, folosirea unuia gratuit sau, varianta cea mai sigură şi facilă, up-grade-ul către un Windows actual, ca Windows 10. Reprezentantul CERT mai sfătuieşte utlizatorii să evite neapărat utilizarea unui produs piratat.

„Este o altă variantă să schimbăm sistemul de operare. Suntem anumite sisteme de operare open source, gratis. Sigur, funcţionalitatea lor, experienţa utilizatorului este mult mai greoaie faţă de Windows-ul cu care ne-am obişnuit deja de atâţia ani. Şi asta este o soluţie. Vor fi probleme de adaptabilitate, de copiere a fişierelor care va trebui făcută manuală, instalarea sau găsirea unor programe care să fie echivalente cu cele utilizate iniţial. Cea mai elegantă acţiune pe care un utilizator ar putea s-o facă este upgrade-ul la un windows actual şi aici mă refer la Windows 10, va fi necesară o licenţă însă are destule avantaje. Procesul de actualizare este relativ uşor şi documentat de site-ul microsoft, există avantaje. Dar trebuie neapărat să evităm folosirea unui sistem piratat pentru că e ca şi cum nu am avea sistem de operare, nu ne vin acele actualizări de securitate de la Microsoft”, a adăugat Mihai Rotariu.

Vezi aici cum poţi să faci upgrade gratuit la Windows 7 către Windows 10!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase