Home » Natură » Zonele de coastă ar putea să dispară mult mai repede din cauza creşterii rapide a nivelului oceanelor

Zonele de coastă ar putea să dispară mult mai repede din cauza creşterii rapide a nivelului oceanelor

Zonele de coastă ar putea să dispară mult mai repede din cauza creşterii rapide a nivelului oceanelor
Publicat: 23.02.2018
Un nou studiu în care au fost utilizate date colectate de sateliţi pe parcursul a 25 de ani oferă o estimare fără precedent cât de mult va creşte nivelul oceanelor până în 2100. În unele ţări, plajele ar putea fi erodate cu 10 centimetri pe an.

Din cauza topirii calotelor glaciare şi a expansiunii termale a apelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că nivelul oceanelor ar putea creşte cu 0,6 metri până la sfârşitul secolului. Conform Futurism, cele mai vulnerabile oraşe amplasate pe malul oceanelor sau mărilor ar putea vedea cum ţărmurile se scufundă cu 10 centimetri pe an până în 2100. 

Noile dovezi provin din cadrul datelor colectate de sateliţi pe parcursul a 25 de ani prin intermediul cărora a putut fi realizată o imagine 3D a schimbărilor oceanice de-a lungul timpului. ”Descoperirea este uriaşă, mai ales pentru discuţiile contradictorii privind schimbările climatice. În timp ce studiul consolidează ceea ce ştiam anterior oferă şi un nou sens urgenţelor,” a declarat Gary Mitchum, coautor al studiului din cadrul Universităţii din sudul Floridei. 

În cadrul hărţii realizate în detaliu, specialiştii au reuşit să despartă climatul natural de variabilele induse de gazele de seră. De asemenea, aceştia au putut cartografia toate oceanele prin intermediul cărora au prezentat influenţele specifice ale topirii calotelor glaciare asupra creşterii nivelului apei. 

Vă recomanfăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase