Home » Natură » A fost identificată o nouă cauză pentru care recifele de corali mor. În mod evident, tot oamenii se află în spatele acesteia

A fost identificată o nouă cauză pentru care recifele de corali mor. În mod evident, tot oamenii se află în spatele acesteia

A fost identificată o nouă cauză pentru care recifele de corali mor. În mod evident, tot oamenii se află în spatele acesteia
Publicat: 21.07.2019
Recifele de corali sunt unul dintre cele mai periclitate ecosistemele de pe planeta noastră.

În mod obişnuit, dispariţia recifelor de corali este asociată cu încălzirea globală. Creşterea temperaturilor globale implică şi o creştere a temperaturii apei oceanelor ceea ce, în ultimele decenii, a condus la modificarea dramatică a mediilor în care aceştia trăiesc. Oamenii de ştiinţă au stabilit că aceste schimbări în temperatura apelor au fost responsabile de dispariţia unei părţi importante a populaţiei de corali.

Un studiu care s-a întins de-a lungul a trei decenii şi care a fost efectuat asupra recifelor din Looe Key Sanctuary Preservation Area a ajuns la concluzia că moartea coralilor este cauzată şi de un alt factor, nu doar de încălzirea globală, notează Science Alert.

Această concluzie a studiului desfăşurat de o echipă formată din oameni de ştiinţă de la Universităţile Florida de Sud şi Georgia, în ciuda faptului că explică un alt mod în care activitatea umană conduce la dispariţia pe scară largă a coralilor, oferă şi o posibilă perspectivă prin care am putea combate această situaţie. Astfel, oamenii de ştiinţă au aflat că în cazul rezervaţiei studiate, dispariţia coralilor este cuzată de poluarea apei oceanice cu apereziduale şi îngrăşăminte pe bază de azot.

În cadrul studiului lor, oamenii de ştiinţă au aflat că scăderile masive ale populaţiei de corali coincide cu ploi masive asupra suprafeţelor de uscat. În cele trei mari evenimente de extincţie, ploile torenţiale au „spălat” poluarea de pe uscat, luând cu ea reziduuri care conţineau cantităţi mari de azot, explică cercetătorii.

„Folosind încălzirea globală ca unică explicaţie a dispariţiei coralilor, se exclude rolul critic pe care calitatea apei îl joacă în acest eveniment nefericit”, a declarat James Porter, de la Universitatea Georgia.

Nivelurile crescute de azot din apă sunt corelate cu probleme ale metabolismului coralilor. Aceste probleme cresc riscul acestora de a suferi de boli. De asemenea, pe lângă creşterea riscurilor de îmbolnăvire, un nivel ridicat de azot este asociat şi cu dezvoltarea algelor, creându-se astfel o competiţie pentru lumina solară şi pentru nutrienţii pe care coralii o pierd.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase