Home » Natură » Hamsiile din vremurile preistorice erau teroarea mărilor. Ce au descoperit cercetătorii

Hamsiile din vremurile preistorice erau teroarea mărilor. Ce au descoperit cercetătorii

Hamsiile din vremurile preistorice erau teroarea mărilor. Ce au descoperit cercetătorii
Publicat: 16.05.2020
Înainte să ajungă o delicatesă, hamsiile erau teroarea mărilor. După cum arată fosilele, în urmă cu milioane de ani hamsiile măsurau până la un metru lungime şi aveau colţi ameninţători, precum şi un incisiv lung ca o sabie, în falca de sus.

Fosilele a două specii diferite de peşti prădători din Eocen (a doua perioadă a paleogenului) au fost identificate ca fiind înrudite îndeaproape cu hamsiile, informează Science Alert.

Felul în care arătau aceste două specii ar putea fi asociat cu evenimentul de extincţie Cretacic–Paleogen care a şters de pe faţa Pământului dinozaurii non-aviari, petrecut în urmă cu 66 milioane de ani. 

Cele două fosile au fost găsit în apropiere de Belgia şi Pakistan. Specia găsită în Belgia, numită Clupeopsis straeleni, a fost descrisă pentru prima oară în 1946 şi măsura doar jumătate de metru lungime.

Pe de altă parte, specia din Pakistan a fost descoperită în 1977 şi a rămas „ascunsă” într-un muzeu.

Doar după o analiză mai aprofundată, o echipă de cercetători a descoperit că era o specie necunoscută anterior. Aceasta avea în jur de un metru lungime, iar colţii săi i-au adus numele de Monosmilus chureloides, după Churel, cuvântul din limba urdu pentru un „demon similar unui vampir, care are colţi masivi şi îşi schimbă forma”.

Chiar dacă cele două specii de peşti diferă prin mărime şi câteva caracteristici fizice minore, sunt remarcabil de similare. 

În perioada cretacică, rechinii dominau. Însă la începutul paleogenului, peştii actinopterigi au preluat conducerea.

Totuşi, aceasta ar fi fost o perioadă extrem de competitivă şi nu orice specie avea succes. Motivul exact pentru care Clupeopsis straeleni şi Monosmilus chureloides au dispărut este aproape imposibil de aflat, dar cel mai probabil au fost înlăturate de alte specii rivale.

Câteodată nu supravieţuieşte cine are cei mai înfricoşători dinţi.

Noile cercetări au fost publicate în Royal Society Open Science.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

O salamandră dintr-o specie rară a stat nemişcată timp de şapte ani

Nici nu ştiai că există cai aşa frumoşi. Un fotograf a surprins o specie spectaculoasă de cai islandezi

O specie de crustacee descoperită în Pacific, numită după Metallica

Ce au în comun o specie de dinozauri şi oamenii? Aparent, o maladie foarte rară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase