Home » Știință » Aviz amatorilor de jocuri video. Cercetătorii susţin că acestea pot provoca grave tulburări la nivelul creierului

Aviz amatorilor de jocuri video. Cercetătorii susţin că acestea pot provoca grave tulburări la nivelul creierului

Aviz amatorilor de jocuri video. Cercetătorii susţin că acestea pot provoca grave tulburări la nivelul creierului
Publicat: 20.05.2015
Jocurile video ar putea creşte riscul îmbolnăvirii de Alzheimer, reiese dintr-un studiu controversat.

Cercetătorii susţin că jucătorii navighează ecranul folosind o zonă-cheie a creierului care se numeşte nucleul caudat, despre care se ştie că poate duce la pierderea materiei cenuşii din hipocamp. Studii anterioare au arătat că volume reduse a acestei regiuni, care controlează memoria, învăţarea şi emoţiile, sunt asociate cu tulburări neurologice şi psihologice printre care demenţa şi depresia.

Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Montreal, Canada. Ei spun că dacă pasionaţii de jocuri video au mai puţină materie cenuşie, din cauza solicitării nucleului caudat, atunci ei riscă să sufere de boli mentale.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au monitorizat 26 de jucători şi 33 de alţi voluntari cu ajutorul unor căşti care înregistrau undele cerebrale şi mişcările ochilor. Ei au fost monitorizaţi în timp ce se jucat într-un labirint decorat cu copaci şi muncii, din care trebuiau să recupereze anumite obiecte. Rezultatele au arătat că jucătorii au fost de două ori mai predispuşi să folosească nucleud caudat decât persoanele care nu erau pasionate de jocuri video şi care s-au folosit în special de sistemul memoriei spaţiale a creierului, hipocampusul. Nucleul caudat este ”sistemul de recompense” al creierului, cel implicat şi în dependenţa de droguri sau de alcool.

”Cercetările anterioare au arătat că oamenii care se bazează pe strategiile dependente de nucleul caudat au mai puţină substanţă cenuşie şi activitate cerebrală funcţională în hipocamp. Acest lucru înseamnă că persoanele care se joacă foarte multe jocuri video ar putea avea o integritate redusă a hipocampului, asociată cu riscuri ridicate a dezvoltării unor tulburări neurologice cum ar fi Alzheimer”, a precizat Gregory West, de la Universitatea din Montreal.

Estimările arată că la ora actuală, în fiecare săptămână, pasionaţii de jocuri înregistrează trei miliarde de ore de joc. În medie, un tânăr ajunge să joace în jur de 10.000 de ore până la vârsta de 21 de ani.

Sursă: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase