Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au creat „lemnul transparent”, din care se vor putea construi ferestre şi celule solare – FOTO

Oamenii de ştiinţă au creat „lemnul transparent”, din care se vor putea construi ferestre şi celule solare – FOTO

Oamenii de ştiinţă au creat „lemnul transparent”, din care se vor putea construi ferestre şi celule solare – FOTO
Publicat: 31.03.2016
În ciuda tuturor progreselor tehnologice, lemnul rămâne unul dintre cele mai fiabile materiale de construcţii utilizate în mod frecvent.

Lemnul este rezistent, puternic, ieftin, iar dacă este gestionat în mod corespunzător este şi regenerabil.

Oamenii de ştiinţă din Suedia au creat cu succes lemnul transparent, care au putea în curând să fie folosit la producţia geamurilor, mult mai dure şi rezistente şi a celulelor solare ieftine acoperite cu lemn.

„Lemnul transparent este un material potrivit pentru celulele solare, dar numai atât timp cât este de low-cost, uşor accesibil şi din resurse regenerabile. Acest lucru devine deosebit de important în ceea ce priveşte acoperirea suprafeţelor mari cu celule solare”, a declarat cercetătorul Lars Berglund, de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm.

Lemnul transparent a fost creat prin striparea ligninei. Lignina este o substanţă organică complexă care se găseşte în ţesuturile plantelor lemnoase şi care conferă lemnului impermeabilitate şi rigiditate.

Substanţa rezultată a fost numită de oamenii de ştiinţă lemn alb. Aceasta a fost apoi amestecată cu un polimer transparent, cunoscut sub numele de metacrilat de metil prepolimerizat (PMMA). Echipa a reuşit să modifice indicele de refracţie, în scopul de a obţine trecerea luminii de până la 85 la sută, în timp ce încă mai păstrează structura obişnuită de lemn.

„Deşi au mai fost create structuri transparente din lemn, anterior, nimeni nu a luat în considerare posibilitatea de a crea structuri transparente mai mari pentru a le utiliza la producţia de celule solare şi la clădiri”, a declarat Berglund.

Potrivit cercetătorilor, acesta oferă, de asemenea, proprietăţi mecanice excelente, inclusiv rezistenţă, soliditate, densitate mică şi conductivitate termică scăzută.

„Este atractivă ideea fiindcă materialul provine din surse regenerabile”, a declarat Berglund.

Echipa lucrează acum la extinderea procesului de fabricaţie, pentru a se asigura că este la fel de ieftin şi uşor şi va experimenta, de asemenea, cu diferite tipuri de lemn pentru a vedea dacă acestea pot îmbunătăţi transparenţa.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase