Home » Știință » Ai uneori senzaţia că cineva te priveşte? Senzaţia este extrem de comună şi ar putea fi considerată al ŞASELEA SIMŢ

Ai uneori senzaţia că cineva te priveşte? Senzaţia este extrem de comună şi ar putea fi considerată al ŞASELEA SIMŢ

Ai uneori senzaţia că cineva te priveşte? Senzaţia este extrem de comună şi ar putea fi considerată al ŞASELEA SIMŢ
Publicat: 27.05.2017
Multe persoane au senzaţia că cineva îi priveşte, chiar şi atunci când nu este nimeni în preajmă.Explicaţia ar putea consta în abilitatea creierului de a simţi ce se află în jurul nostru chiar şi atunci când nu putem vedea, spun cercetătorii.

Conform cercetătorilor, creierul analizează mult mai multe informaţii decât cele furnizate de cortexul vizual. În cadrul unui studiu din 2013, a fost analizat un bărbat al cărui cortex vizual era degradat. În cazul acestuia, deşi nu putea vedea, creierul încă primea informaţii despre ce se află în jur, informează Science Alert.

Bărbatului i-au fost prezentate două imagini, una în care o persoană se uita fix la el şi o altă imagine în care persoana evita să se uite către bărbat. Deşi bărbatul nu putea vedea imaginile, cercetătorii au detectat o creştere a activităţii amigdalei atunci când persoanele din imagini se uitau la acesta. 

Anumite studii au dovedit că oamenii îşi pot da seama când cineva aflat în spatele lor îi priveşte. Conform ştiinţei, există unele explicaţii simple pentru senzaţia că cineva vă priveşte. Una dintre explicaţii sugerează că anumite indicii ne-au alertat că în prezenţa noastră se mai află cineva. Ar putea fi reflexia aflată în afara ariei vizuale sau un sunet slab. 

Experţii susţin că senzaţia ar putea fi şi o parte a mecanismului de apărare a omului. În cadrul unui studiu din Australia, persoanele au avut tendinţa să afirme că sunt priviţi dacă indicii vizuali nu sunt decisivi (de exemplu, atunci când o persoană din apropiere poartă ochelari de soare pentru a-şi ascunde privirea). 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase