Home » Știință » Cosmologii au găsit o cale de a verifica unul dintre cele mai importante mistere ale Universului

Cosmologii au găsit o cale de a verifica unul dintre cele mai importante mistere ale Universului

Cosmologii au găsit o cale de a verifica unul dintre cele mai importante mistere ale Universului
Publicat: 11.03.2018
Savanţii au observat de ceva vreme un gradient aparent în microundele cosmice de fond, dar nu au putut determina autenticitatea acesteia. Cercetătorii de la USC Dornsife au găsit o modalitate de a verifica acest aspect.

Observat de pe Terra, Universul pare un pic mai cald într-o parte decât în cea opusă, cel puţin în termenii radiaţiei cosmice de fond. Marea problemă consta în faptul că nu se ştia dacă aceasta este reală sau este un rezultat al efectului Doppler, scrie Phys.org.

Efectul Doppler reprezintă schimbarea aparentă în frecvenţa undelor electromagnetice cauzată de corpurile care traversează spaţiul cosmic. Undele, precum radiaţia electromagnetică şi altele, par să manifeste o schimbare în energie, cu cele care se deplasează către observator părând cu energie mai ridicată sau mai calde decât sunt în realitate. Opusul este adevărat pentru cele care se îndepărtează, părând că se răcesc.

Întrucât radiaţia cosmică de fond este energia remanentă de la Big Bang, cosmologii au asumat că s-a dispersat omogen. Astfel, diferenţa dintre cei doi poli ai Universului ar trebui să fie dată de efectul Doppler.

„Credem că o parte din radiaţia cosmică de fond pare mai caldă doar pentru că ne îndreptăm spre ea, iar cea opusă pare mai rece pentru că ne îndepărtăm”, a precizat Siavash Yasini, unul dintre membrii echipei de cercetare.

Efectuând o serie de calcule, cercetătorii au descoperit un detaliu interesant: frecvenţa spectrului radiaţiei cosmice de fond va avea diferenţe indiferent de efectul Doppler. Altfel spus, variaţiile nu sunt rezultatul efectului Doppler aşa cum se credea până acum. Ceea ce înseamnă, desigur, că Universul este într-adevăr mai cald într-o parte.

Descoperirea deschide o nouă serie de posibilităţi pentru cercetători de a analiza Universul cu toate enigmele pe care le are. „Acum că avem baza matematică pentru găsirea răspunsului, rămâne doar de făcut observaţiile”, a precizat Elena Pierpaoli, o cercetătoare din cadrul echipei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Universul nostru a intrat în coliziune cu un alt Univers. Teoria care caută să explice misterele cosmosului

Să fie oare aceasta cea mai bună dovadă a existenţei unui UNIVERS PARALEL?

O ”pată” masivă misterioasă luminează o parte îndepărtată a Universului

Descoperire spectaculoasă făcută de astronomi. „Este cea mai mare structură individuală identificată vreodată de umanitate”

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase