Home » Știință » Un tratament radical împotriva bolii Parkinson a fost testat pe oameni

Un tratament radical împotriva bolii Parkinson a fost testat pe oameni

Un tratament radical împotriva bolii Parkinson a fost testat pe oameni
Publicat: 28.02.2019
Un tratament radical împotriva bolii Parkinson a fost testat pe oameni. În cadrul terapiei, medicamentul este administrat direct în creierul pacientului.

Pacienţilor din cadrul testelor clinice le-a fost administrat tratamentul de mai multe ori prin intermediul unui orificiu introdus într-o parte a capului. Aceeaşi modalitate a fost utilizată şi pe grupul de control căruia i-a fost administrat un tratament placebo.

Ambele grupuri au prezentat o îmbunătăţire a simptomelor, ceea ce înseamnă că nu se ştie clar dacă medicamentul a fost responsabil pentru aceste beneficii, scrie BBC. Scanările arată, însă, îmbunătăţiri în zonele cerebrale afectate, în cazul persoanelor cărora le-a fost administrat medicamentul.

Autorii studiului afirmă că acest lucru reprezintă o posibilitate a „reactivării” celulelor cerebrale degradate de boală. Alţi specialişti din domeniu susţin că este mult prea devreme pentru a concluziona că simtomele pacienţilor cu Parkinson s-au îmbunătăţit. Cercetătorii din cadrul studiului susţin că port-implantul, amplasat pe craniul pacienţilor, ar putea fi utilizat şi pentru administrarea substanţelor chimice în timpul chimioterapiei sau a medicamentelor pentru persoanele afectate de Alzheimer.

Boala Parkinson duce la degradarea progesivă a unor zone din creier, fapt ce generează o serie de simptome, precum tremurul involuntar şi rigiditatea muşchilor. În cadrul studiului, cercetătorii au administrat pacienţilor un tratament experimental numit factor neurotrofic derivat din celule gliale (GDNF), pentru a regenera celulele degradate şi chiar pentru inversarea afecţiunii.

Pacienţii au trecut prin chirugie asistată de roboţi pentru amplasarea a patru tuburi în creier, ce permiteau transmiterea tratamentului direct în zonele afectate, prin intermediul unui port-implant.

După un studiu de siguranţă realizat pe şase persoane, a urmat testul clinic realizat pe 35 de pacienţi, pe o perioadă de nouă luni. Jumătate au fost aleşi aleatoriu pentru a primi noul medicament, iar jumătate au primit un tratament placebo. După primele nouă luni de studiu, ambele grupuri au primit medicamentul GDNF pe o perioadă de încă nouă luni. La sfârşitul perioadei de 18 luni, participanţii din ambele grupuri au prezentat îmbunătăţiri ale simptomelor. Specialiştii studiului au adăugat faptul că rezultatele trebuie tratate cu precauţie din cauza utilizării tratamentului placebo.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O descoperire face ca pacienţii cu boala Parkinson să poată fi vindecaţi

Noi dovezi sugerează că boala Parkinson ar putea fi provocată de un dezechilibru al florei intestinale

Originea maladiei Parkinson, descoperită de cercetători

Cand riscam sa ne imbolnavim de Parkinson?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase