Home » Știință » Poluanţii care favorizează dezvoltarea metastazelor cancerului de sân

Poluanţii care favorizează dezvoltarea metastazelor cancerului de sân

Publicat: 28.10.2019
Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică, iar atunci când sunt detectate metastaze rata de supravieţuire la cinci ani de la diagnostic este de numai 26%. Un studiu recent a arătat că dioxina şi bifenilii policloruraţi (PCB) sunt poluanţi persistenţi care, în urma acumulării în ţesutul adipos, ar putea favoriza dezvoltarea metastazelor cancerului de sân.

Cercetători de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (INSERM), conduşi de către Xavier Coumoul, au măsurat concentraţia a 49 de poluanţi organici persistenţi, inclusiv dioxina de Seveso şi mai mulţi PCB (generaţi de diverse procese industriale), în probe de grăsime din jurul cancerului de sân în cazul a 91 de femei, potrivit Teller Report.

Studiile anterioare au arătat că expunerea la poluanţi organici persistenţi sau POP (poluanţi perturbatori endocrini şi/ sau cancerigeni pe care organismul nu îi poate elimina), care se acumulează în lanţul alimentar, ar reprezenta un factor de risc pentru cancerul de sân.

În studiul preliminar, condus de către Xavier Coumoul şi publicat în ediţia din noiembrie a revistei Environment International, analiza biologică şi statistică a arătat o asociere între prezenţa metastazelor la distanţă de tumoare şi concentraţia de dioxină în ţesutul adipos al femeilor supraponderale.

În cazul tuturor pacientelor, concentraţia de dioxină şi de PCB (pentru două dintre cele măsurate) pare să fie asociată cu dimensiunea tumorii, precum şi cu nivelul de invazie şi cu stadiul metastatic al ganglionilor limfatici.

Femeile cu concentraţii mai mari de PCB au avut un risc mai mare de recurenţă. Aceste rezultate sugerează că, cu cât concentraţia de POP în ţesutul adipos este mai mare, cu atât cancerul de sân este mai agresiv, în special în cazul femeilor supraponderale.

O posibilă explicaţie iniţiată de cercetători este aceea că dioxina şi unii PCB ar transmite un semnal care ar favoriza migrarea celulelor canceroase, deci metastaze.

Reprezentarea 3D a unei celule canceroase / Credit foto: 123RF

Studiul, „preliminar”, „nu permite tragerea unor concluzii ferme” cu privire la legătura dintre poluanţii organici persistenţi şi agresivitatea cancerului de sân, însă cercetările asupra unui număr mai mare de pacienţi ar trebui să ofere rezultate statistice mai reprezentative. 

În 2018, la nivel mondial, au fost diagnosticate peste 2 milioane de noi cazuri de cancer la sân, iar peste 600.000 de persoane au decedat.

Potrivit cercetătorilor INSERM, prezenţa metastazelor la distanţă de tumora iniţială este un marker al agresivităţii acestui cancer.

Când sunt detectate metastaze, rata de supravieţuire de cinci ani de la diagnostic este de numai 26%, comparativ cu 99% dacă cancerul afectează numai sânul, şi de 85% dacă sunt afectaţi doar ganglionii limfatici.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un proces celular nou descoperit opreşte cancerul

Testul ce poate detecta toate tipurile de cancer în doar zece minute

Factorii care provoacă apariţia cancerului la copii

De ce cancerul cardiac apare extrem de rar

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase