Home » D:News » Pericolele weekend-ului: ce probleme de sănătate ne pândesc în zilele libere de la sfârşitul săptămânii?

Pericolele weekend-ului: ce probleme de sănătate ne pândesc în zilele libere de la sfârşitul săptămânii?

Pericolele weekend-ului: ce probleme de sănătate ne pândesc în zilele libere de la sfârşitul săptămânii?
Publicat: 09.12.2014
Ne gândim la weekend ca la o un răgaz în care să ne odihnim puţin şi astfel să ne recuperăm energia. Dar medicii atrag atenţia asupra riscului ca anumite probleme de sănătate să apară cu probabilitate mai mare tocmai în aceste zile.

E mai probabil să suferim de constipaţie

În weekend suntem adesea mai puţin activi, mergem mai puţin pe jos, ceea ce ne predispune la constipaţie. Faptul că mâncăm altfel decât în zilele de lucru ne afectează, de asemenea, tranzitul intestinal, explică Alistair Forbes, profesor de gastroenterologie, nutriţie şi medicină în cadrul Norwich Medical School.

 

Migrena de sâmbătă

Durerile de cap şi crizele de migrenă pot apărea mai frecvent în weekend – mai ales sâmbăta – din cauza schimbării programului zilnic, spune dr. Andy Dowson, director al secţiei specializate în tratarea durerilor de cap, la King’s College Hospital, Londra.

Dacă suntem obişnuiţi să mâncăm la anumite ore din zi sau să adormim şi să ne trezim la ore fixe în zilele de lucru, tulburarea programului poate duce la apariţia durerilor de cap, deoarece organismul se străduieşte să se adapteze la acest orar diferit, spune specialistul.

Una dintre ipotezele care încearcă să explice fenomenul este aceea că hipotalamusul – zona din creier care menţine echilibrul mediului cerebral, reglând temperatrua şi nivelul hormonilor – este foarte sensibil la schimbările în programul de funcţionare a organismului.

O altă cauză a durerilor de cap poate fi lipsa cafelei: dacă bem de obicei 3-4 ceşti de cafea în zilele de lucru, pentru a ne ajuta să ne concentrăm la muncă, iar în weekend nu bem cafea, atunci corpul nostru poate intra în sevraj (o criză determinată de absenţa unei substanţe de care corpul  a devenit dependent). Cafeina, se crede, interferă şi cu mecanismul biochimic care provoacă dilatarea vaselor de sânge din creier; în lipsa cafeinei, vasele se îngustează şi apare durerea de cap.

 

Grădinăritul poate dăuna sănătăţii

După o săptămână în care am stat pe un scaun la birou, munca fizică excesivă în grădină poate provoca mari neplăceri, spune prof. Tony Kochhar, chirurg ortoped în cadrul South London Healthcare NHS Trust şi BMI The Sloane Hospital.

De ce? Pentru că, spre deosebire de sport, în asemenea cazuri oamenii nu fac niciun fel de încălzire, ci ies în grădină şi se apucă energic de săpat, spre exemplu. Astfel, devin vulnerabili la apariţia durerilor lombare şi la leziuni ale ţesuturilor.

Pentru a reduce riscurile, chirurgul sugerează ca persoanele respective să facă o încălzire înainte de a ieşi din casă, efectuând mişcări care să le imite pe cele pe care le fac atunci când lucrează în grădină (de exemplu, când greblează ori sapă).

 

Arsuri gastrice

Zăcerea pe canapea, într-o poziţie tolănită, poate declanşa ori înrăutăţi arsurile gastrice, deoarece această poziţie favorizează urcarea conţinutului acid al stomacului înapoi prin esofag. Şi mesele neregulate, uneori la ore târzii, precum şi răsfăţul cu mâncăruri bogate în grăsimi,  au un rol în apariţia acestei probleme, explică dr. Steven Mann, gastroenterolog la Royal Free London Trust.

 

Mai predispuşi la răceli

Un studiu realizat în Olanda a arătat că aproximativ o persoană din 30 se îmbolnăveşte – de diverse afecţiuni – de îndată ce încetează să lucreze şi încearcă să se relaxeze, fenomen numit uneori „boala timpului liber” şi care poate apărea în weekend-uri şi în timpul concediilor.

Se crede că, atunci când lucrăm, corpul nostru produce constant hormoni ai stresului, precum adrenalina, care pot ajuta la lupta cu bolile, pentru a ne „ţine în  priză” atunci când avem treabă de făcut. Dar, de îndată ce ne oprim, devenim mai vulnerabili la agenţii patogeni din jur.

 

Renunţăm la diete

În zilele de lucru, când programul meselor e mai regulat, e mai uşor să ţinem regim, explică Cary Cooper, profesor de psihologie la University of Lancaster. Dar în weekend, când programul e mai liber, e mai greu să rămânem la regim, mai ales că există şi tendinţa de a consuma mâncăruri mai gustoase – dar adesea nesănătoase – ca parte a răsfăţului de weekend. 

 

Stresul „în sânul familiei”

Unii se simt mai relaxaţi la muncă decât acasă, cu familia, a arătat un studiu realizat la Penn State University; autorii lui au constatat că, atunci când erau la birou, participanţii aveau niveluri mai mici de cortizol (un hormon al stresulu) decât atunci când erau acasă, iar faptul a fost constatat atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent că aveau sau nu copii.

Una dintre cauze este că, în weekend, mulţi oameni au de făcut o grămadă de treburi ce presupun alergătură şi crize de timp: să-i ducă pe copii în diferite locuri, să-l ia la cumpărături pe un anumit membru al familiei etc. – treburi pe are nu le fac în zilele de lucru.

Dar şi a petrece timpul acasă, cu familia, se poate dovedi stresant, când apar situaţii emoţionale şi conflictuale legate de activităţile pe care ar vrea să le facă fiecare. Mai sunt şi corvezi casnice care trebuie îndeplinite, iar toate acestea, adunate, fac ca timpul petrecut la slujbă să pară odihnitor, prin comparaţie.

 

Excesul de alcool

Dacă oamenii se abţin de la alcool toată săptămâna, iar apoi se relaxează în weekend bând o sticlă întreagă de vin, acest lucru poate duce la funcţionare anormală a inimii. Cunoscută sub bnunele de „sindromul cardiac de sărbători”, problema se poate manifesta prin palpitaţii, dificultăţi de respiraţie şi uneori dureri în piept, posibil datorită creşterii nivelului de adrenalină determinat de alcool.

Două pahare mari de vin, băute rapid unul după altul, pot fi de ajuns pentru a declanşa sindromul, spune Jonathan Clague, cardiolog la Royal Brompton Hospital, West London.

Deşi simptomele dispar, de obicei, după cel mult 48 de ore, apariţia repetată a acestui sindrom poate duce, în cele din urmă, la probleme cronice ale inimii, manifestate prin aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

 

Ecranul din dormitor – duşmanul coloanei vertebrale

A sta ghemuit în pat, vizionând filme pe tabletă ori laptop, afectează coloana, determinând dureri de ceafă sau de spate, spun experţii din cadrul British Chiropractic Association (BCA). Pentru a evita problemele, medicii recomandă să stăm în pat cu spatele sprijinit de o pernă şi să facem în aşa fel încât ecranul la care ne uităm să se găsească la nivelul ochilor, nu să stăm cu capul aplecat deasupra lui.

 

Nu uitaţi de medicamente

Mulţi oameni uită, în weekend, să îşi dozele de medicamente care le-au fost prescrise, mai ales din cauză că sunt plecaţi de acasă ori din cauză că dorm mai mult ca de obicei. 

Când se întâmplă aşa ceva, luaţi următoarea doză de îndată  ce puteţi, recomandă farmacistul  Sean Woodward.

Dar e bine să încercaţi să nu „rataţi” dozele regulate de medicamente, deoarece în cazul unora chiar contează: de exemplu, a sări peste o doză de medicament destinat reglării tensiunii măreşte riscul apariţiei unui atac de inimă sau accident vascular cerebral cu 40%, arată un studiu realizat la University of Glasgow

 

Chiar şi sportul poate face rău

Poate fi periculos pentru oameni să meargă la sală în weekend şi să pedaleze în neştire la bicicleta ergonomică, în încercarea de a compensa lipsa de exerciţiu fizic din cursul săptămânii de lucru. Acest obicei măreşte riscul apariţiei unui atac de inimă, arată un studiu efectuat la Universitatea din Maastricht, Olanda. Inima neantrenată poate ceda sub presiunea unor runde de efort foarte intens, iar oamenii care fac aşa ceva îşi pun sănătatea în pericol, chiar mai mult decât cei care duc o viaţă mai sedentară.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă a doua zi
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă ...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
România este paradisul băncilor
România este paradisul băncilor
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji