Home » D:News » Există o DIFERENŢĂ între produsele organice şi cele clasice, dar nu cea BUNĂ

Există o DIFERENŢĂ între produsele organice şi cele clasice, dar nu cea BUNĂ

Există o DIFERENŢĂ între produsele organice şi cele clasice, dar nu cea BUNĂ
Publicat: 26.02.2016
În timp ce numărul de produse organice au invadat rapid rafturile marketurilor în ultimii zece ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că fructele şi legumele cultivate ecologic, în comparaţie cu cele obişnuite, nu sunt chiar atât de diferite în ceea ce priveşte conţinutul nutritiv.
O analiză a mai mult de 200 de lucrări ştiinţifice a constatat că există, de fapt, unele diferenţe în produsele din carne şi lactate. De fapt, rezultatele arată că laptele şi produsele organice din carne conţin în jur de 50 la sută mai mulţi acizi graşi omega-3 decât produsele neecologice. Potrivit experţilor, aceste date nu sunt suficient pentru a face o diferenţă globală în aportul alimentar. Iar diferenţa este rezultatul modului în care animalele au fost crescute, nu neapărat faptul că sunt „organice” sau dacă au fost sau nu expuse la pesticide sau îngrăşăminte.
 
Există o mulţime de motive pentru a fi „pentru” sau „contra” produselor organice, şi nu există nici o îndoială că aceasta este o problemă controversată pentru mulţi oameni. 
 
„Oamenii aleg laptele şi carnea organică din trei motive principale: starea îmbunătăţită a animalelor, efectele pozitive ale agriculturii ecologice asupra mediului şi beneficiile pentru sănătate. Dar mai puţin se ştie despre impactul asupra calităţii nutritive”, a declarat cercetatorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. 
 
Pentru a determina impactul asupra calităţii nutritive a produselor organice, echipa a analizat 170 de cercetări a diverse produse lactate de origine animală (inclusiv brânză şi unt) şi 67 de lucrări privind diferite tipuri de carne. Studiul cercetătorilor de la Universitatea Newcastle este cel mai mare de acest gen.
 
Ei au descoperit că carnea organică a conţinut 47 la sută mai mulţi acizi medii graşi omega-3 decât carnea obişnuită, în timp ce produsele lactate organice au avut în medie 56 la sută mai mult. Dar, în ciuda creşterii omega-3, produsele organice nu au avut un conţinut de grăsime mai mare, per ansamblu. Ceea ce sugerează că ele au un raport mai favorabil de grăsimi. 
 
„Omega-3 au o legătură cu reducerea bolilor cardiovasculare, cu îmbunătăţirea dezvoltării neurologice şi a sistemului imunitar. A fost constatat că produsele organice au niveluri mai ridicate de vitamina E şi carotenoide”, a explicat un alt cercetător, Chris Seal. 
 
Dar pe cealaltă parte, laptele organic şi carnea conţin cu 74 la sută mai puţin iod decât produsele obişnuite.”Acest lucru trebuie ştiut mai ales de femeile gravide, pentru care Iodul este un nutrient esenţial în asigurarea dezvoltării sănătoase a copilului”, a declarat Ian Givens, profesor de nutriţie la Universitatea Reading, Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare.
 
„În medie, consumul pe zi de acizi graşi omega-3 este aproximativ de 2,2 g. Iar trecerea de la laptele convenţional la cel ecologic va creşte admisia până la aproximativ 33 de mg pe zi. Ceea ce ar însemna o creştere de doar 1,5 la sută în dieta noastră totală. Iar astfel de modificări mici puţin probabil să reprezinte orice beneficiu nutritiv”, a explicat Ian Givens.
 
Totodată, trecerea la laptele organic ar oferi cu 14 la sută mai puţin din necesarul zilnic de iod pentru adulţi. Pe baza acestor calcule, Givens susţine că beneficiile nutritive ale produselor anorganice de fapt depăşesc beneficiile celor organice. 
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Nu poți dormi noaptea? Iată câteva trucuri testate care pot funcționa
Nu poți dormi noaptea? Iată câteva trucuri testate care pot funcționa
Un microbiolog explică cât de des trebuie spălate cearșafurile
Un microbiolog explică cât de des trebuie spălate cearșafurile
Topirea gheții din Antarctica de Est alarmează oamenii de știință
Topirea gheții din Antarctica de Est alarmează oamenii de știință
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute
Izvoare tămăduitoare și eleganță regală. Povestea primelor stațiuni balneare din lume – de la Baden-Baden la Varna
Izvoare tămăduitoare și eleganță regală. Povestea primelor stațiuni balneare din lume – de la Baden-Baden la Varna
Cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de crearea sângelui artificial
Cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de crearea sângelui artificial
Persoanele cu demență trăiesc mai mult, arată un studiu global
Persoanele cu demență trăiesc mai mult, arată un studiu global
(P) Ce să faci vara în timpul liber: idei pentru toate vârstele
(P) Ce să faci vara în timpul liber: idei pentru toate vârstele
Test de cultură generală. Cât cântăresc statuile de pe Insula Paștelui?
Test de cultură generală. Cât cântăresc statuile de pe Insula Paștelui?
Criza științei americane: Măsurile drastice ale administrației Trump și interferența politică pun în pericol viitorul cercetării
Criza științei americane: Măsurile drastice ale administrației Trump și interferența politică pun în pericol viitorul ...
Românii sunt mari iubitori de chebapuri. Câte au comandat în ultimul an?
Românii sunt mari iubitori de chebapuri. Câte au comandat în ultimul an?
40.000 de oameni au pornit o revoluţie care a schimbat cu totul soarta unui mare stat european
40.000 de oameni au pornit o revoluţie care a schimbat cu totul soarta unui mare stat european
Vremea în România în următoarele săptămâni va fi deosebit de caldă
Vremea în România în următoarele săptămâni va fi deosebit de caldă
Cum ar putea cremele de protecție solară să agraveze poluarea oceanelor?
Cum ar putea cremele de protecție solară să agraveze poluarea oceanelor?
Cum a ajutat o carte poștală la reunirea unei familii după 121 de ani?
Cum a ajutat o carte poștală la reunirea unei familii după 121 de ani?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” al biologiei
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” ...