Home » D:News » Ultima piesă din Turnul Unirii, montată la Suceava

Ultima piesă din Turnul Unirii, montată la Suceava

Publicat: 24.08.2019
O cruce cu o înălţime de 3,5 metri, ultima piesă din Turnul Unirii, ridicat în memoria eroilor şi foştilor deţinuţi politici, a fost montată, vineri, la Suceava, pe cel mai impozant monument construit în Bucovina cu ocazia Centenarului, potrivit Mediafax.

Ultima piesă din Turnul Unirii, o cruce de 3,5 metri, a fost ridicată şi sfinţită, vineri, la Suceava.

Turnul Unirii, înalt de 21 de metri, este construit de fundaţia „In Memoriam” şi este unul dintre cele mai impozante monumente construite în Bucovina cu ocazia Centenarului.

Turnul face parte dintr-un ansamblu de monumente unice în ţară prin arhitectură, care cuprinde o biserică închinată Maicii Domnului, un muzeu şi grupul statuar Sfinţii Martiri Brâncoveanu.

Construcţia Ansambului Arhitectural „In Momoriam” a început în anul 1996, după ce s-a hotărât ridicarea unui ansamblu lângă fostele gropi comune din apropierea închisorii politice de la Suceava, iar anul trecut a început construcţia unui turn de 21 de metri înălţime, pe cele trei faţete regăsindu-se Sfânta Treime şi cele trei Ţări Româneşti.

Credit foto: Monitorul de Suceava

„Ansamblul este dedicat eroilor, nu numai foştilor deţinuţi politici din fosta închisoare comunistă. Construcţia turnului, care are 21 de metri, a început anul trecut şi el are trei faţete simbolizând Sfânta Treime şi cele trei Ţări Româneşti. Precum Sfânta Treime este unită şi nedespărţită, aşa cele trei faţete reprezintă cele trei ţări româneşti nedespărţite, având aceeaşi identitate, limbă şi viitor comun. La baza turnului s-a construit o capelă mică pentru slujbele de pomenire a eroilor, precum şi un lumânărar în care să se aprindă lumina recunoştinţei. În turla monumentului se vor pune trei clopote şi o staţie, care să vestească în fiecare zi, la ora 12.00, realizarea de veacuri a românilor şi îndemnul de unire prin melodia ”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preotul Viorel Ioan Vârlan, directorul fundaţiei „In Memoriam”.

Construcţia turnului a început anul trecut şi se va inaugura anul viitor, în luna iunie, când se vor împlini 100 de ani de la Conferinţa de la Trianon, când a fost semnat tratatul prin care s-au stabilit frontierele Ungariei cu vecinii, inclusiv cu România, document considerat „Marele act al Unirii”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase