Home » Știință » Substanța strălucitoare asemănătoare unui „gel” descoperită pe Lună a fost în sfârșit identificată

Substanța strălucitoare asemănătoare unui „gel” descoperită pe Lună a fost în sfârșit identificată

Substanța strălucitoare asemănătoare unui „gel” descoperită pe Lună a fost în sfârșit identificată
Sursa foto: Twitter @PDChina
Publicat: 13.07.2020

O substanță bizară, asemănătoare unui „gel”, descoperită anul trecut de roverul Yutu-2 al Chinei într-un crater mic pe Lună a fost în sfârșit identificată. Potrivit unei analize a imaginilor și a comparațiilor cu mostre de la Apollo, substanța este exact ceea ce ne așteptăm să găsim pe Lună, anume rocă.

Substanța este, de fapt, rocă topită cel mai probabil în urma căldurii extreme a impactului unui meteorit. Ceea ce s-a format în cele din urmă a fost o masă verzuie, sticloasă și strălucitoare.

„Roverul Chang’e-4 a descoperit urmările verzui și strălucitoare ale unui impact într-un crater în timpul deplasării sale pe suprafața craterului Von Kármán. Masa s-a format din brecie și regolit”, au transmis cercetătorii.

Substanța sclipitoare a fost suprinsă prima oară de Yutu-2 în luna iulie a anului 2019, iar apoi dezvăluită în jurnalul de călătorie al roverului care a fost publicat de blogul științific al Guvernului chinez, Our Space.

Un detaliu neobișnuit pentru peisajul uscat și prăfuit al Lunii

A fost descrisă drept un „gel”, un detaliu neobișnuit pentru ceva descoperit pe Lună, având în vedere că peisajul lunar este foarte uscat și prăfuit. Imaginile publicate mai apoi au dezvăluit ceva ce era într-adevăr sclipitor, dar cel mai probabil nu foarte umed. Oamenii de știință au speculat inițiat că substanța era topită în urma unui impact.

O analiză mai detaliată a imaginilor, făcută cu Panoramic Camera, Visible and Near-Infrared Imaging Spectrometer (VNIS) a roverului Yutu-2, a susținut această ipoteză.

Cum a fost creată substanța

Oamenii de știință au concluzionat că substanța a fost cel mai probabil creată în timpul unui impact al unui meteorit. Atunci meteoritul a lovit suprafața Lunii, acesta a topit o parte regolit care s-a amestecat cu regolit care nu era topit și astfel a fost formată brecia, scrie Science Alert.

Totuși, evenimentul nu a avut loc neapărat în craterul în care materialul a fost descoperit. Regolitul este probabil o combinație de material de la două cratere diferite. Așadar, este posibil ca materialul să se fi format într-un crater diferit și apoi să fi fost aruncat în locul în care Yutu-2 l-a găsit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Luna emite pulsuri de lumină şi nimeni nu ştie de ce

Formarea Lunii, corelată cu apariţia apei pe Pământ

Meteoriţii au topit o parte din suprafaţa Lunii în momentul impactului

În anul 1100, Luna a ”dispărut” de pe cer. Oamenii de ştiinţă au aflat în sfârşit de ce

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase