Home » Știință » Luna este radioactivă, iar asta poate pune în pericol viitoarele misiuni umane

Luna este radioactivă, iar asta poate pune în pericol viitoarele misiuni umane

Luna este radioactivă, iar asta poate pune în pericol viitoarele misiuni umane
Nivelurile de radiații de pe Lună sunt mai mari decât cele de pe Pământ sau chiar cele de pe Stația Spațială. Credit foto: NASA
Publicat: 03.10.2020

Nivelurile de radiații de pe Lună sunt mai mari decât cele de pe Pământ sau chiar cele de pe Stația Spațială.

Pentru prima dată oamenii de știință au măsurat radioactivitatea Lunii. Experții sunt de părere că aceste informații ar putea avea implicații pentru viitorul misiunilor și programelor spațiale selenare.

Noile date, colectate de roverul chinez Chang’e 4, arată că cantitatea de radiații de pe Lună o depășește pe cea de Pământ sau chiar cea de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

GALERIE FOTO

Cel mai probabil, radiațiile se află la un nivel  în care o călătorie limitată către satelitul Pământului nu ar ridica probleme de sănătate sau cu echipamentul astronauților, notează Futurism.

O premieră științifică

„Nivelurile de radiații pe care le-am măsurat pe Lună sunt de aproximativ 200 de ori mai mari decât pe suprafața Pământului și de 5 până la 10 ori mai mari decât cele experimentate într-un zbor de la New York la Frankfurt”, a spus Robert Wimmer-Schweingruber, fizician al Universității din Kiel, Germania, într-un comunicat.

„Deoarece astronauții ar fi expuși la aceste niveluri de radiații mai mult ridicate decât pasagerii sau piloții de pe zborurile transatlantice, aceasta este o expunere considerabilă”, mai adaugă cercetătorul.

Deși astronauții Apollo au avut echipamente pentru măsurarea nivelului de radiație de pe Lună, datele nu au fost aduse niciodată pe Pământ.

Acum, însă, pe măsură ce NASA își planifică misiunile Artemis cu scopul de a trimite astronauții înapoi pe Lună, este foarte importantă cunoașterea acestui aspect. De acesta ar putea depinde planificare misiunilor și, în cele din urmă, proiectarea echipamentelor și a modulelor bazei pe care NASA plănuiește să o stabilească pe Lună în viitor.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.

Citește și:

La ce nivel de radiaţii sunt expuşi astronauţii în spaţiul cosmic?

Homo galacticus: cum va fi afectată omenirea de colonizarea spaţiului

Radiaţiile cosmice sunt blocate de către rugină

NASA vrea să testeze noile veste antiradiaţii în timpul misiunii Artemis 1

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase