Home » Lumea digitală » Cercetătorii au folosit imprimarea 3D pentru a crea echipamente pentru testarea medicală

Cercetătorii au folosit imprimarea 3D pentru a crea echipamente pentru testarea medicală

Cercetătorii au folosit imprimarea 3D pentru a crea echipamente pentru testarea medicală
Aceste microcanale ar putea fi folosite pentru crearea unor teste și senzori necesari pentru diagnosticare și alte proceduri medicale. Credit foto: University of Minnesota
Publicat: 20.10.2020

Aceste microcanale ar putea fi folosite pentru crearea unor teste și senzori necesari pentru diagnosticare și alte proceduri medicale.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, în colaborare cu Comandamentul pentru Dezvoltarea Capacităților de Luptă al Armatei SUA, au imprimat o serie de canale 3D unice de fluide la scară micronică care ar putea automatiza producția de diagnostice, senzori și teste utilizate pentru o varietate de proceduri medicale, notează Tech Xplore.

Aceasta este prima echipă care imprimă 3D aceste structuri pe o suprafață curbată, oferind baza necesară pentru imprimarea lor direct pe piele pentru detectarea în timp real a fluidelor corporale. Studierea microfluidelor este un domeniu în creștere rapidă care implică măsurarea fluxurilor de fluide la scara micronilor, o milionime de metru.

Acestea au o gamă largă de aplicații, printre care se numără diagnosticarea medicală, cum ar fi în cazul COVID-19 sau al cancerului, testele de sarcină, screeningul sau transportul medicamentelor către țesuturi.

Un proces complex

Dispozitivele microfluidice sunt fabricate de obicei într-o cameră curată cu mediu controlat folosind o tehnică complexă, în mai multe etape numită fotolitografie. Procesul de fabricație implică un lichid de silicon care curge pe o suprafață modelată astfel încât aceasta să formeze canale în placa de silicon solidificat.

În acest nou studiu, canalele microfluidice sunt create într-un singur pas cu ajutorul imprimării 3D. Echipa a folosit o imprimantă personalizată pentru a imprima direct canalele microfluidice pe o suprafață într-un mediu de laborator deschis. Canalele au aproximativ 300 microni în diametru, de aproximativ trei ori dimensiunea unui fir de păr uman. Echipa a arătat că fluxul de fluid prin canale putea fi controlat, pompat și redirecționat folosind o serie de supape.

„Această nouă realizare deschide numeroase posibilități viitoare pentru dispozitivele microfluidice”, a spus Michael McAlpine, profesor de inginerie mecanică de la Universitatea din Minnesota și cercetător principal în cadrul studiului. „Posibilitatea de a imprima 3D aceste dispozitive fără o cameră curată înseamnă că instrumentele de diagnosticare ar putea fi tipărite de un medic chiar în cabinetul lor sau tipărite de la distanță de către soldații de pe teren”, mai adaugă acesta.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Citește și:

Imprimanta 3D – tehnologia ce va aduce cea de-a doua Revoluţie Industrială

Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi ”cartilaje în formă de ureche”. ”Este un avans important” – FOTO+VIDEO

Un dispozitiv inovativ creat de cercetători de la Politehnică și UMF pentru ortopedia pediatrică a câștigat un premiu important

Prima inimă umană vascularizată, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase