Home » Știință » Aerul poluat, asociat cu un risc crescut de pierdere progresivă și ireversibilă a vederii

Aerul poluat, asociat cu un risc crescut de pierdere progresivă și ireversibilă a vederii

Aerul poluat, asociat cu un risc crescut de pierdere progresivă și ireversibilă a vederii
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 04.02.2021

Aerul poluat a fost asociat cu un risc crescut de pierdere progresivă și ireversibilă a vederii, cunoscută drept degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV), a dezvăluit un studiu amplu care a fost publicat recent în publicația British Journal of Ophthalmology.

Dacă aceste descoperiri vor fi confirmate, ar putea deschide calea pentru noi tratamente, au spus cercetătorii.

DMLV este cauza principală pentru pierderea ireversibilă a vederii în rândul oamenilor cu vârsta de peste 50 de ani din țările dezvoltate, numărul celor afectați fiind estimat să ajungă la 300 de milioane până în anul 2040.

Factorii de risc cunoscuți deja includ vârsta înaintată, fumatul și compoziția genetică. Însă, având în vedere că poluarea aerului ambiental este asociată cu risc crescut de boli cardiace și respiratorii, cercetătorii au dorit să afle dacă ar putea fi asociată și cu un risc crescut de DMLV.

Câți dintre participanți au fost diagnosticați cu DMLV

Oamenii de știință au colectat date de la 115.954 de participanți cu vârste între 40 și 69 de ani, care nu aveau probleme de vedere la începutul studiului în 2006. Măsurătorile poluării aerului ambiental au inclus particule fine (PM2.5), dioxid de azot (NO2) și oxizi de azot (NOx).

Din numărul total al participanților la studiu, 1.286 (puțin peste 1%) au fost diagnosticați cu DMLV.

După ce au fost luați în considerare alți factori influenți, inclusiv afecțiuni medicale deja existente și stilul de viață, analiza datelor a arătat că expunerea cu particulele fine (PM2.5) a fost asociată cu un risc cu 8% mai crescut de DMLV, în timp ce alți poluanți au fost asociați cu schimbări ale structurii retinei.

Descoperirile sugerează că poluarea aerului ambiental poate influența riscul de DMLV

Totuși, acesta este un studiu observațional, ceea ce înseamnă că nu poate stabili o cauză. Însă, descoperirile susțin cercetările anterioare desfășurate în alte regiuni din lume, au mai spus cercetătorii.

Poluarea aerului ambiental ar putea fi asociată în mod plauzibil cu DMLV prin intermediul stresului oxidativ și al inflamației, au sugerat oamenii de știință. „În ansamblu, descoperirile noastre sugerează că poluarea aerului ambiental, în special cu particule fine, ar putea influența riscul de DMLV”, au mai scris cercetătorii.

Dovezile tot mai multe privind efectele dăunătoare ale poluării aerului

„Este posibil ca schimbările structurale observate să nu aibă legătură cu DMLV, dar să fie asociate cu toxicitatea retinei indusă de poluare. Cu toate acestea, cursul relației dintre aerul poluat și DMLV indică faptul că o expunere mai ridicată la aerul poluat ar putea face celulele mai vulnerabile și va crește riscul de DMLV”, au mai explicat cercetătorii, potrivit MedicalXpress.

„Descoperirile noastre se adaugă la dovezile tot mai multe ale efectelor dăunătoare ale poluării aerului ambiental, chiar și în condiții de expunere relativ scăzută. Dacă acestea vor fi reproduse, vor susține teoria că poluarea aerului este un factor important care poate modifica riscul de DMLV”, au concluzionat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Risc mai ridicat de depresie şi sinucidere din cauza expunerii la aerul poluat

Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson

Analiza șocantă a nivelului poluării aerului din lume arată că 9 din 10 oameni respiră aer contaminat

Poluarea aerului are consecințe nefaste asupra sănătății creierului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase