Home » Știință » Poluarea aerului are consecințe nefaste asupra sănătății creierului

Poluarea aerului are consecințe nefaste asupra sănătății creierului

Poluarea aerului are consecințe nefaste asupra sănătății creierului
Particulele din aer sunt asociate cu un risc crescut de maladii neurodegenerative. Credit foto: Pixabay
Publicat: 28.10.2020

Particulele din aer sunt asociate cu un risc crescut de maladii neurodegenerative.

În ultimii ani, relația dintre particulele fine cauzate de poluare și sănătate au reprezentat o preocupare tot mai importantă pentru comunitatea științifică. Condiții medicale precum bolile cardiovasculare și respiratorii au fost legate de poluarea aerului. Iar într-un studiu recent, cercetătorii au asociat, de asemenea, poluarea cu un risc crescut de tulburări neurologice, notează The Science Times.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape unul din opt decese sunt cauzate de condiții legate de poluarea aerului cu particule fine. Cele mai frecvente boli cauzate de poluarea aerului sunt cardiopatia ischemică, cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și infecțiile acute ale căilor respiratorii inferioare.

Impactul negativ al poluării cu particule

Kevin Wood din partea Camfil USA, o companie care produce filtre de aer, explică faptul că bolile de inimă asociate cu poluarea aerului sunt cauzate de acumularea de calciu sau de alte materiale în artera coronară. Arterele blocate previn fluxul sanguin adecvat și duc la diverse boli.

Accidentul vascular cerebral este un alt efect secundar al poluării aerului, care poate duce la deteriorarea creierului sau chiar la moarte. Alte boli precum cele respiratorii sunt rezultatul poluării care afectează integritatea și funcția plămânilor.

Rolul particulelor fine în maladiile neurodegenerative

O echipă de la Harvard, alături de cercetători de la Universitățile Columbia și Emory a derulat un studiu în care analizează legătura dintre particulele fine (PM2.5) și bolile neurodegenerative. Datele a peste 63 de milioane de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au fost colectate între anii 2000 și 2016. Un milion de adulți seniori au dezvoltat boala Parkinson, în timp ce trei până la patru milioane au avut Alzheimer și demențe conexe.

Numărul de cazuri a fost direct legat de creșterea PM2,5 în fiecare an, dr. Xiao Wu de la Harvard spune că raportul Comisiei Lancet din acest an privind prevenirea, intervenția și îngrijirea demenței a inclus poluarea aerului ca factor de risc modificabil.

Studiul se adaugă dovezilor existente că poluarea aerului pe termen lung cu particule este „legată de un risc crescut de deteriorare a sănătății neurologice”, a adăugat dr. Wu. Mai mult, chiar și concentrațiile de PM2.5 sub standardele actuale au un impact negativ asupra sănătății.

Poluarea aerului poate contribui la neurodegenerare datorită stresului oxidativ, inflamației sistematice și neuroinflamării, scriu autorii. Rezultatele au arătat, de asemenea, că poluarea aerului ar putea înrăutăți condițiile medicale existente „prin accelerarea acestor căi biologice ale bolilor sau agravarea proceselor intermediare”.

Citește și:

Starea noastră de sănătate depinde de materialul genetic, dar și de mediul în care trăim

Unul din opt decese din Europa este legat de poluare – Agenţia Europeană de Mediu:

Câți ani din viaţă „fură” poluarea? Răspunsul unui profesor de la Facultatea de Fizică

Medici: Când poluarea depăşeşte limitele normale, nu aerisiţi casele

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase