Home » Natură » Cercetătorii au aflat de ce tot mai multe păsări colibri arată la fel ca masculii

Cercetătorii au aflat de ce tot mai multe păsări colibri arată la fel ca masculii

Cercetătorii au aflat de ce tot mai multe păsări colibri arată la fel ca masculii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.09.2021

Pot părea frumoase și sociabile, însă lumea păsărilor colibri abundă cu violență. Oamenii de știință au descoperit acum că unele păsări colibri femele au evoluat să evite această violență prin imitarea penajului intens colorat al masculilor.

Cercetătorii din Statele Unite au colectat peste 400 de păsări colibri din specia Florisuga mellivora în Panama. În mod surprinzător, aceștia au descoperit că peste un sfert din femele aveau penaj ostentativ. De obicei, femelele au tendința să aibă pene mai monotone colorate în nuanțe de verde, gri sau negru ce le permit să se camufleze în mediul din jur.

Experimentele desfășurate de cercetători sugerează că penajul ostentativ, tipic masculilor, le-a ajutat pe femele să evite comportamentul agresiv al masculilor în timp ce se hrănesc.

„Fiecare femelă și mascul arată precum masculii adulți la început”

Atunci când oamenii de știință au analizat păsările colectate, aceștia au observat că toate păsările tinere și juvenile prezentau culori intense. În general, în cazul multor specii de păsări, exemplarele juvenile seamănă cu sexul corespunzător al păsărilor adulte.

„Fiecare femelă și mascul arată precum masculii adulți la început. Apoi, pe măsură ce îmbătrânesc, în jur de 20% dintre femele își păstrează penajul, iar 80% trec la culori mai puțin intense”, a explicat Jay Falk, cercetător la Universitatea din Washington, potrivit The Guardian.

„Penajul colorat are legătură cu selecția socială și competiția pentru hrană”

Este un fapt acceptat la scară largă că penajul intens și ornamental din cazul multor specii a evoluat ca o funcție pentru competiție la masculi. Însă, în cazul de față, multe dintre femele nu își păstrau penajul colorat atunci când ajungeau la maturitate sexuală și erau în căutare de partener. Asta indică faptul că așa-numita selecție sexuală nu era motivul.

„Am descoperit că penajul colorat are legătură cu selecția socială și competiția pentru hrană, nu competiția pentru parteneri”, a adăugat Falk.

În general, oamenii consideră că păsările colibri sunt ca niște mici zâne ce beau nectarul florilor. „Însă, păsările colibri se luptă constant între ele. Agresiunea este o parte însemnată din viețile lor”, a mai precizat Falk.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a făcut încă un pui la vârsta de 70 de ani

Craniul unei păsări, conservat pentru 99 de milioane de ani în chihlimbar

O „bestie bizară”, blocată în chihlimbar milioane de ani, este o reptilă cu adevărat neobișnuită

Un grup de ingineri ruși a creat o „aeronavă de coșmar” care dă din aripi asemenea unei libelule

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase