Home » Advertorial » Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale
Credit foto: Tina Guina / Unsplash
Publicat: 23.12.2021

În ziua de astăzi consumăm în mod normal un singur sortiment de cafea: Arabica. Un procent nu prea mare de utilizatori știu că există și o altă varietate foarte importantă de cafea boabe, numită Robusta. Dar practic nimeni nu știe că, pe lângă Arabica și Robusta, mai sunt produse și consumate și alte soiuri mai puțin obișnuite.

Știi cu adevărat câte tipuri de cafea boabe există în lume? Ei bine, în acest articol le vom enunța pe cele mai importante și îți vom explica, de asemenea, caracteristicile și diferențele lor.

Cafea boabe Arabica

Când vorbim despre care sunt tipurile de cafea boabe din lume, prima mențiune trebuie să fie întotdeauna Arabica. Nu este nevoie de introducere: boabele Arabica reprezintă aproape 60% din toată producția mondială și probabil vor fi cele pe care le-ai consumat și tu de-a lungul vieții.

Cafeaua Arabica este cultivată la altitudine în regiunile umede. Un arbore de cafea Arabica atinge rar doi metri înălțime, ceea ce poate fi de până la zece ori mai mic decât arborii de cafea din alte soiuri. Diferența de ușurință a recoltării este uriașă.

Există multe varietăți de cafea boabe Arabica, începând cu Tipica (care este considerată pionierul, originar din Etiopia) dar și cafeaua Bourbon, cafeaua Geisha, Pacamara.

Cum este cafeaua Arabica? Fără îndoială, dintre diferitele tipuri de cafea boabe, Arabica este cea mai delicată dintre toate și cea cu cel mai mare număr de nuanțe. În mod ideal, bobul de arabica ar trebui să aibă mult corp și nu o aciditate excesivă, dar trebuie avut în vedere că este cultivat în multe părți ale lumii, iar aromele sale pot varia foarte mult în funcție de proveniență. Acest soi este perfect pentru a face o cafea boabe Lavazza la espressor.

Cafea boabe Robusta

Robusta este o varietate de cafea destul de diferită de Arabica și, în mod normal, considerată „mai de calitate inferioară” decât aceasta. Adevărul este că este un bob cu o aromă mult mai puțin delicată, mai puternică și, bineînțeles, cu mai multă cofeină. Din boabele de cafea Robusta poți avea până la de două ori mai multă cofeină decât cu Arabica. În prezent, cota sa de piață cuprinde aproape 40% din producția mondială.

Cum este cafeaua Robusta? Cafeaua Robusta este mai puțin aromată, mai puternică și mai amară decât Arabica. Și mai presus de toate, are mai multă cofeină. De asemenea, facilitează apariția cremei deasupra espressoului. Acest lucru face ca varietatea robusta să fie folosită, în proporții diferite, în amestecuri de cafea sau amestecuri pentru a obține profile noi și variate în fiecare ceașcă.

Cafea boabe Liberica

Ajungem la o varietate mult mai puțin cunoscută, respectiv cafeaua Liberica. Aceasta este cafeaua descoperită inițial în Liberia (de unde și numele), dar este cultivată în diferite regiuni din Africa de Vest.

În prezent, cafeaua Liberica este foarte greu de găsit și produs, dar este un soi care se poate lăuda cu o mare importanță istorică. La începutul anilor 1980, o mare parte a producției mondiale de Arabica a fost afectată de boala ruginii, cufundând sectorul cafelei într-o criză globală.

Soluția? Ei bine, în multe zone au decis să înlocuiască culturile de Arabica cu cele de Liberica, mult mai rezistente la aceste boli. Și acea inițiativă a servit la atenuarea unei mari probleme, deși, evident, calitatea cafelei nu era aceeași.

Cum este cafeaua Liberica? Liberica, la fel ca și Robusta, este un bob cu caracteristici intense și mai puțin delicată. Sunt oameni care spun chiar că „nu are gust de cafea”, deși în realitate ceea ce se întâmplă este că are note foarte diferite de cele cu care suntem obișnuiți.

Cafea boabe Excelsa

Dintre cele patru varietăți de boabe de cafea care există în lume, cafeaua Excelsa este poate cea mai necunoscută. Și are și o istorie curioasă: din 2006, boabele Excelsa sunt clasificate ca o variantă sau familie a soiului Liberica, deși până atunci a fost considerat un soi independent.

Ei bine, din acest motiv și pentru că ambele sunt destul de diferite ca gust, fapt care determină mulți utilizatori și experți din sector să continue să le considere specii diferite, deși din punct de vedere tehnic (din 2006) nu sunt.

Cum este cafeaua Excelsa? În ciuda faptului că are un aspect similar și împărtășește anumite asemănări geografice cu Liberica, aromele și calitățile sale nu ar putea fi mai diferite. Excelsa are o aromă destul de fructată și dulce, dar apoi pe fundal lasă și note foarte întunecate, cu adevărat prăjite.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”