Home » Știință » Roverul Yutu-2 al Chinei s-a apropiat de „Cubul de pe Lună” și a dezvăluit ce este cu adevărat

Roverul Yutu-2 al Chinei s-a apropiat de „Cubul de pe Lună” și a dezvăluit ce este cu adevărat

Roverul Yutu-2 al Chinei s-a apropiat de „Cubul de pe Lună” și a dezvăluit ce este cu adevărat
Foto: CNSA/ CLEP/ Our Space
Publicat: 12.01.2022

„Cubul de pe Lună” descoperit de China nu mai este un mister. Marea revelație: este o piatră care nici măcar nu are forma unui cub.

Roverul Yutu-2 al Chinei a descoperit obiectul, care părea a fi un cub gri care se profilează pe orizontul Lunar, la începutul lunii decembrie 2021. Administrația Spațială Națională din China (CNSA) l-a numit „coliba misterioasă”, speculând în glumă că ar putea fi o casă a extratereștrilor sau o navă spațială.

Publicațiile de presă din întreaga lume l-au prezentat drept „Cubul de pe Lună”.

CNSA a estimat că obiectul se afla la aproximativ 80 de metri distanță, potrivit blogului „Our Space”, care este afiliat agenției, și s-a pregătit să conducă roverul spre acesta. În articol se spunea că va dura două sau trei luni pentru a ajunge la cub.

„Cubul de pe Lună” este de fapt o stâncă cu formă de iepure

După câteva săptămâni de pregătiri și de condus, roverul este suficient de aproape pentru a vedea că, de fapt, „coliba misterioasă” este doar o stâncă. Aspectul său geometric cu linii ascuțite a fost o iluzie optică cauzată de lumină și umbră.

Într-o actualizare postată vineri, Our Space a publicat cea mai recentă fotografie făcută de rover.

Unul dintre controlorii de la sol ai roverului a remarcat pe blog că stânca are forma unui iepure, cu pietre mai mici în față care seamănă cu un morcov. Numele roverului, Yutu, înseamnă „Iepure de jad”; acum și stânca poartă același nume.

Roverul Yutu-2 al Chinei a ajuns pe Lună în ianuarie 2019

Roverul Yutu-2 a ajuns pe Lună în ianuarie 2019, atunci când vehiculul de aterizare Chang’e-4 a „pășit” pe suprafața lunii și a extins o rampă pentru ca roverul să coboare. A fost prima misiune care s-a dus pe partea îndepărtată a Lunii, conform Science Alert.

În cei trei ani de atunci, Yutu-2 s-a deplasat peste 1.000 de metri, a folosit radarul de adâncime a solului pentru a dezvălui un strat surprinzător de adânc de sol lunar și a identificat roci din mantaua Lunară, sub crustă, care au fost împinse spre suprafață când un asteroid s-a prăbușit pe Lună cu miliarde de ani în urmă.

Rover-ul a supraviețuit cu mult peste misiunea sa inițială de trei luni, ceea ce înseamnă că Yutu-2 a avut mult timp liber pentru a urmări cuburi în „sălbăticie”.

Vă recomandăm să citiți și:

„O colibă misterioasă”, descoperită de roverul Chinei pe fața nevăzută a Lunii

Telescopul James Webb și-a desfăcut prima oglindă. Ce urmează pentru noul observator?

Cercetătorii deschid un container sigilat de la ultima aterizare pe Lună

Depozitele de apă de pe Lună ar putea avea vechimi şi surse diferite

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase