Home » Natură » Chiar și peștii urâți au nevoie de eforturile noastre de conservare. Iată de ce!

Chiar și peștii urâți au nevoie de eforturile noastre de conservare. Iată de ce!

Chiar și peștii urâți au nevoie de eforturile noastre de conservare. Iată de ce!
Credit foto: Rick D. Stuart Smith (CC-BY 4.0)
Publicat: 16.06.2022

Care este relația dintre percepția oamenilor asupra frumuseții și nevoile de conservare ale animalelor?

Potrivit unui studiu de învățare automată realizat de Nicolas Mouquet de la Universitatea din Montpellier, Franța, și colegii săi, publicat pe 7 iunie în revista cu acces deschis PLOS Biology, peștii de recif pe care oamenii îi consideră cei mai frumoși, tind să fie cea mai mică prioritate pentru sprijinul conservării.

Cercetătorii au cerut unui număr de 13.000 de membri ai publicului să evalueze atractivitatea estetică a 481 de fotografii cu pești de recif  într-un sondaj online și au folosit aceste date pentru a antrena o rețea neuronală convoluțională.

Ei au folosit apoi rețeaua neuronală antrenată pentru a genera predicții pentru 4.400 de fotografii suplimentare cu 2.417 dintre cele mai întâlnite specii de pești de recif, indică Eurek Alert.

Peștii de recif „urâți”

Combinând evaluările publicului cu predicțiile rețelei neuronale, ei au descoperit că speciile de pești strălucitoare, colorate, cu corpuri mai rotunde, tind să fie considerate cele mai frumoase.

Cu toate acestea, speciile care au fost clasificate ca fiind mai atractive, tindeau să fie mai puțin distinctive în ceea ce privește trăsăturile lor ecologice și istoria evolutivă.

În plus, speciile enumerate pe Lista Roșie a IUCN ca „Amenințate” sau a căror stare de conservare nu a fost încă evaluată, au avut o valoare estetică mai mică, în medie, decât speciile clasificate ca „Preocupări reduse”.

Care este problema peștilor atractivi?

Speciile neatractive au fost, de asemenea, în percepția oamenilor ca având un interes comercial mai mare, în timp ce valoarea estetică nu a fost corelată cu importanța unei specii pentru pescuitul de subzistență.

Preferințele noastre înnăscute pentru formă și culoare sunt probabil o consecință a modului în care creierul uman procesează culorile și modelele, spun autorii, dar nepotrivirile dintre valoarea estetică, funcția ecologică și vulnerabilitatea la extincție pot însemna că speciile care au cel mai mult nevoie de sprijin public sunt cel mai puțin probabil să-l primească.

Caracteristicile ecologice și evolutive ale peștilor neatractivi îi face importanți pentru funcționarea întregului recif, iar pierderea lor ar putea avea un impact disproporționat asupra acestor ecosisteme cu biodiversitate ridicată.

Mouquet adaugă: „Studiul nostru oferă, pentru prima dată, valoarea estetică a 2.417 specii de pești de recif. Am descoperit că peștii mai puțin frumoși sunt speciile cele mai distincte din punct de vedere ecologic și evolutiv și cele recunoscute ca fiind amenințate. Studiul nostru evidențiază posibile nepotriviri importante între potențialul sprijin public pentru conservare și speciile care au cel mai mult nevoie de acest sprijin.”

Vă mai recomandăm și:

Recifele de corali generează un sunet ascuns sub apă care ne-ar putea ajuta să le salvăm

Peștii din recifele de corali, în pericol de dispariție. Dovezile descoperite în urma unui studiu

Peștii, mai buni decât oamenii la matematică? Un studiu arată că aceștia pot calcula

O metodă de detectare a virusurilor în timp real ne-ar putea ajuta să combatem următoarea pandemie

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase