Home » D:News » Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele 2 săptămâni. La ce să ne așteptăm?

Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele 2 săptămâni. La ce să ne așteptăm?

Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele 2 săptămâni. La ce să ne așteptăm?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2022

Meteorologii au transmis luni prognoza pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni, iar potrivit acesteia urmează vreme bună, cu temperaturi de 20 de grade pentru finalul lunii octombrie în majoritatea zonelor țării.

Intervalul 17 – 30 octombrie va debuta cu valori termice diurne peste normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor de 20 – 21 de grade, apoi în 20 și 21 octombrie scăderea de temperatură va fi semnificativă, până la o medie regională de 14 grade.

Banat

Ulterior vremea se va încălzi din nou, iar până spre finalul lunii octombrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 19 – 21 de grade.

Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, ce vor prezenta o medie de 6 – 8 grade, cu excepția zilelor de 21 și 22 octombrie, când se vor înregistra valori mai scăzute spre 0 – 2 grade. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 23 – 27 octombrie.

Crișana

Vremea va fi caldă la începutul intervalului, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 20 – 21 de grade, apoi se va răci accentuat, iar în 20 și 21 octombrie se va ajunge la valori diurne de numai 12 – 13 grade. Vremea se va încălzi spre finalul săptămânii, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jur de 18 grade, valori ce se vor menține fără modificări semnificative până spre finalul lunii octombrie.

Temperaturile minime, vor prezenta o medie de 6 – 8 grade, cu excepția zilelor de 21 și 22 octombrie, când se vor înregistra valori de numai 0 – 2 grade. Sunt posibile ploi izolate și slabe în 20 octombrie, iar local și temporar și după 23 octombrie.

Transilvania

În primele zile ale săptămânii, media temperaturilor maxime va fi de 18 – 19 grade, iar a temperaturilor minime va oscila între 3 și 6 grade. În 20 și 21 octombrie vremea se va răci, astfel că valorile termice diurne vor fi în medie de 10 – 12 grade, iar minimele vor deveni preponderent negative, la o medie regională de -2 grade.

Începând din 22 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât în a doua săptămână de prognoză se vor înregistra valori termice peste mediile multianuale, maxime în general de 16 – 18 grade și minime de 4 – 6 grade. Pe arii restrânse va ploua în 19 și 20 octombrie, iar perioade în care se vor semnala ploi vor fi și după 23 octombrie.

Maramureș

Vremea va fi caldă în primele două zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade, apoi răcirea va fi treptată dar semnificativă, iar în 20 și 21 octombrie se va ajunge la valori diurne de numai 10 – 11 grade. După aceste zile cu vreme rece, se va încălzi din nou, iar până spre finalul lunii octombrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 16 – 18 grade.

Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, cele mai reci dimineți cu temperaturi minime preponderent negative în jurul a -2 grade, urmând a se înregistra în 21 și 22 octombrie, iar în restul intervalului media acestora va fi de 4 – 6 grade. Local și temporar va ploua în 19 și 20 octombrie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 23 octombrie.

Moldova

Vremea va deveni caldă pentru această dată la începutul săptămânii, cu o medie a valorilor diurne, ce va crește de la 18 grade în prima zi, până spre 21 – 22 de grade în 18 octombrie, iar minimele de asemenea în creștere treptată vor atinge 4 – 7 grade. Răcirea vremii va fi accentuată în zilele de 20 și 21 octombrie, când vor fi temperaturi maxime în jurul valorii de 10 grade și minime de numai 0 – 2 grade.

Începând din 23 octombrie și până spre finalul lunii sunt estimate temperaturi peste normele climatologice, respectiv o medie regională a maximelor de 17 – 19 grade și de 6 – 8 grade pentru minime. Se vor semnala ploi slabe în 19 și 20 octombrie, iar în restul intervalului regimul pluviometric va fi în general deficitar. Totuși, în a doua săptămână vor fi intervale în care vor fi posibile precipitații.

Dobrogea

Temperatura va fi în creștere ușoară și treptată în prima jumătate a săptămânii, astfel că valorile termice diurne vor atinge o medie de 20 de grade în ziua de miercuri (19 octombrie), iar cele nocturne, de 10 – 12 grade în dimineața zilei de joi (20 octombrie).

Ulterior răcirea vremii se va resimți și la nivelul acestei regiuni, prin medii ale temperaturilor maxime de 12 grade și minime în jurul a 4 grade. Pentru a doua săptămână sunt estimate temperaturi mai ridicate decât mediile multianuale, maxime ce se vor situa în general peste 18 grade și minime în medie de 9 – 10 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar până la finalul lunii octombrie. Sunt posibile ploi slabe în 20 octombrie, iar în restul intervalului probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

Muntenia

Vremea va deveni caldă pentru această perioadă la începutul săptămânii, cu o medie a valorilor diurne, ce va crește de la 18 grade în prima zi, până spre 22 de grade în 19 octombrie. Răcirea vremii va fi accentuată în perioada 20 – 22 octombrie când vor fi temperaturi maxime în medie de 13 – 14 grade.

Începând din 23 octombrie și până spre finalul lunii, vremea va redeveni caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a maximelor de 18 – 20 grade. Temperaturile minime, vor prezenta o medie de 3 – 5 grade în primele 3 zile, în 20 octombrie este estimată o creștere până spre 9 grade, iar în 21 și 22 octombrie, acestea se vor apropia de 1 – 2 grade. După aceste nopți reci, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se va înregistra o creștere apreciabilă până la o medie a minimelor de 6 – 8 grade. Sunt posibile ploi slabe în 20 octombrie, iar în restul intervalului probabilitatea pentru precipitații va fi în general redusă.

Oltenia

Valorilor termice diurne vor fi în creștere ușoară de la 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până spre 22 de grade în 19 octombrie. Răcirea vremii se va resimți și în această regiune în perioada 20 – 22 octombrie, când vor fi temperaturi maxime în general de 13 – 16 grade. Începând din 23 octombrie și până spre finalul lunii, vremea va redeveni caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a maximelor de 18 – 20 grade.

Temperaturile minime, vor prezenta o medie de 4 – 5 grade în primele 3 zile, în 20 octombrie este estimată o creștere până spre 9 grade, iar în 21 și 22 octombrie, acestea se vor apropia de 1 – 3 grade. În a doua săptămână, media temperaturilor minime va fi de 6 – 8 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar până la finalul lunii octombrie. Totuși, în a doua săptămână vor fi intervale în care vor fi posibile precipitații.

La munte

În primele trei zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime la nivelul zonei va fi de 12 – 14 grade, iar a celor minime va fi de 3 – 5 grade. Vremea se va răci accentuat în 20 și 21 octombrie, când se vor atinge maxime în jurul valorii de 4 grade și minime negative în aproapte toată zona montană, la o medie a valorilor de -4 grade.

Pentru a doua săptămână de anticipație sunt prognozate maxime în general peste 10 grade și minime, în medie de 3 – 4 grade. Local și temporar vor fi precipitații slabe în zilele de 19 și 20 octombrie, când în zona înaltă ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Probabilitatea pentru precipitații va fi destul de ridicată și după 23 octombrie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă a doua zi
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă ...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
România este paradisul băncilor
România este paradisul băncilor
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media