Home » Natură » Temperaturile din Europa au crescut de două ori mai mult decât media globală, în ultimii 30 de ani

Temperaturile din Europa au crescut de două ori mai mult decât media globală, în ultimii 30 de ani

Publicat: 09.11.2022

Temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Tendința de încălzire mai rapidă din ultimii 30 de ani este susceptibilă să provoace călduri excepționale, incendii de vegetație și inundații, avertizează oamenii de știință.

Efectele acestei încălziri se văd deja, cu secete, incendii de pădure și topiri de gheață care au loc pe întreg continentul. Raportul „Starea climei în Europa”, realizat împreună cu serviciul Copernicus al UE, avertizează că, pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldurile excepționale, incendiile de vegetație, inundațiile și alte efecte ale dereglărilor climatice vor afecta societatea, economiile și ecosistemele.

Moartea populației, printre efectele creșterii temperaturii din Europa

Din 1991 și până în 2021, temperaturile din Europa s-au încălzit cu o rată medie de aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu. Acest lucru a avut rezultate fizice: ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021, în timp ce calota de gheață a Groenlandei s-a topit, iar acest fapt a contribuit la creșterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima ploaie înregistrată vreodată în cel mai înalt punct al său, stația Summit.

Au fost pierdute vieți omenești ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme. Raportul precizează că, în 2021, evenimentele meteorologice și climatice cu impact ridicat – dintre care 84% au fost inundații și furtuni – au dus la sute de decese, au afectat direct peste 500.000 de persoane și au provocat pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari.

„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul evenimentelor meteorologice extreme. În acest an, ca și în 2021, zone vaste din Europa au fost afectate de valuri de căldură și secetă extinse, alimentând incendiile de vegetație. În 2021, inundațiile excepționale au provocat moarte și devastare”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas, citat de The Guardian.

Fenomenele meteorologice devastatoare, accelerate de încălzirea globală

De asemenea, raportul a constatat că este foarte probabil ca această tendință să continue, fiind prevăzute mai multe dezastre naturale în viitor. Estimările arată că temperaturile vor crește în toate zonele europene într-un ritm care va depăși schimbările de temperatură medie globală, similar cu observațiile din trecut.

Pe măsură ce clima se încălzește până la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, fenomenele meteorologice se vor accelera, iar precipitațiile de vară tot mai reduse vor provoca probabil secete devastatoare. Ploile extreme și inundațiile vor urma probabil în ultimele luni în toate regiunile, cu excepția Mediteranei.

Totuși… emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în Europa

Deși raportul este o lectură sumbră, există și vești bune. Raportul menționează că multe țări europene au reușit să reducă foarte bine emisiile de gaze cu efect de seră, iar emisiile UE au scăzut cu 31% între 1990 și 2020. De asemenea, Europa a luat măsuri pentru a proteja populația de cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, sistemele de alertă în caz de fenomene meteorologice extreme, protejând aproximativ 75% din populație, iar planurile de acțiune pentru combaterea efectelor căldurii au salvat multe vieți.

Există o serie de motive pentru care Europa s-a încălzit mai repede decât alte părți ale lumii. Aceasta are un procent ridicat de uscat, care se încălzește mai repede decât marea.

Vă mai recomandăm și:

Nivel record al emisiilor de gaze cu efect de seră. Lumea este „departe de obiectivele climatice”

România, printre ţările cu cea mai redusă cantitate medie de emisii de gaze cu efect de seră per angajat

Emisiile de carbon ar putea duce la apariţia unui climat tropical în Europa. Fenomenul a mai fost observat în urmă cu 50 de milioane de ani

Câți bani trebuie să aloce China pentru a atinge obiectivele climatice?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase