Home » Știință » Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit

Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit

Publicat: 04.04.2023

Nu toate tipurile de brânză au un miros puternic, dar cu siguranță ne dăm seama atunci când o anumită specialitate de acest fel miroase înțepător. Fie că îți place sau îl detești, mirosul brânzei are o origine fascinantă, care o face, de asemenea, extrem de apetisantă.

Brânzeturile cele mai înțepătoare, cum ar fi Époisses, Stinking Bishop sau Limburger, tind să fie brânzeturi cu coajă spălată sau maturată. Asta înseamnă că această coajă a fost spălată în timpul procesului de maturare cu soluție salină sau, uneori, cu alcool, cum ar fi bere, vin sau coniac, potrivit IFL Science.

Pe măsură ce brânzeturile sunt spălate, se acumulează umiditate, iar asta permite dezvoltarea diverșilor microbi pe coajă. Cea mai importantă dintre acestea este o bacterie cunoscută sub numele de Brevibacterium linens. De asemenea, trebuie menționat că unii producători de brânză împrăștie B. linens direct pe coajă în timpul procesului de spălare, iar alții inoculează bacteria în lapte, de la început.

De ce este B. linens o bacterie indispensabilă producerii brânzeturilor?

Această bacterie este esențială pentru brânză din două motive. În primu rând, B. linens conferă adesea cojii caracteristicile specifice privind culoarea, deși nu este întotdeauna cazul. În al doilea rând, bacteria produce compuși de sulf pe măsură ce crește, iar aceștia dau produsului mirosul puternic.

De asemenea, B. linens este omniprezentă pe pielea umană și este principala cauză a mirosului de picioare, motiv pentru care aceste brânzeturie evocă adesea o comparație atât de puternică. Interesant este că, mirosul produs de această bacterie atunci când există pe pielea umană este extrem de atrăgător pentru țânțari.

De ce ne plac brânzeturile care miros urât?

Dar de ce unora ne place acest miros? Atunci când mănânci un tip de brânză care are un miros neplăcut, compușii aromatici sunt eliberați în gură și se deplasează spre partea din spate a nasului. Apoi sunt detectați de aceiași receptori olfactivi care ți-ar spune că brânza este dezgustătoare, dacă numai o miroși. Dar atunci când intră prin această „ușă din spate”, ca să spunem așa, creierul îi combină cu gustul cremos pe care îl detectează în același timp pe limbă. Are loc un fel de alchimie, iar creierul înegistrează gustul delicios al brânzei. Acest proces se numește „mirosire inversă” sau „miros retronazal”.

În mod tradițional, tipul de substanță folosit în spălarea brânzeturilor depinde de locul geografic în care sunt produse. Brânzeturile cu coaja spălată sunt produse în zonele joase, cum ar fi cele ale călugărilor francezi. Acestea pot avea o textură mai moale decât cele făcute în munți, care sunt în mod caracteristic mai tari.

Un mediu umed pentru o brânză mai bună

Brânzeturile monahale erau adesea depozitate în pivnițe umede, care găzduiau deja o viață microbiană diversă. Pe măsură ce brânza se usca, era spălată cu orice aveau călugării la îndemână, printre care se număra adesea și berea. În timp, bacteriile descompuneau brânza, făcând-o mai moale și mai cremoasă.

Brânzeturile cu coaja spălată, produse în munți, erau mai degrabă spălate cu soluție salină, deoarece aceste zone nu s-au confruntat cu tipurile de probleme privind puritatea apei, care apăreau în zonele joase.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii pretențioși își aleg mâncarea în funcție de culoarea farfuriei, arată un studiu

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

Noi antioxidanți au fost găsiți în carnea de vită, de pui și de porc

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Dispariția sufrageriei. Cum trăiesc tinerii fără spații comune și ce pierd odată cu ele
Dispariția sufrageriei. Cum trăiesc tinerii fără spații comune și ce pierd odată cu ele
Cum să fii o gazdă sau un musafir bun în sezonul sărbătorilor?
Cum să fii o gazdă sau un musafir bun în sezonul sărbătorilor?
Marea Britanie lansează două studii pentru a evalua efectele blocantelor pubertății la tineri cu incongruență de gen
Marea Britanie lansează două studii pentru a evalua efectele blocantelor pubertății la tineri cu incongruență de gen
„Noua Rusie” a lui Vladimir Putin include și teritorii de la granița cu România
„Noua Rusie” a lui Vladimir Putin include și teritorii de la granița cu România
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...