Home » Știință » Oamenii pretențioși își aleg mâncarea în funcție de culoarea farfuriei, arată un studiu

Oamenii pretențioși își aleg mâncarea în funcție de culoarea farfuriei, arată un studiu

Publicat: 01.12.2022

Într-un prim studiu de acest fel, cercetătorii au studiat ce efect are culoarea farfuriei în alegerea mâncării la oamenii pretențioși, în comparație cu cei care nu sunt pretențioși.

Cercetările anterioare au demonstrat că mirosul și textura alimentelor pot afecta gustul acestora pentru oamenii pretențioși, dar se cunosc puține lucruri despre alte simțuri.

O echipă de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, a descoperit că culoarea farfuriei în care se servește mâncarea influențează și percepția gustului.

Experimentul a cuprins aproape 50 de oameni pentru a le măsura neofobia alimentară, care este o reticență de a mânca sau de a încerca alimente noi. Participanții, care au fost împărțiți în mâncători pretențioși și nepretențioși, au gustat aceleași gustări servite în vase roșii, albe și albastre.

Culoarea farfuriei influențează gustul perceput al mâncării

Rezultatele au arătat că atât salinitatea percepută, cât și dezirabilitatea alimentelor au fost influențate de culoare în grupul de pretențioși, dar nu și în celălalt grup.

Mai exact, gustarea a fost evaluată ca fiind mai sărată în vasul roșu și în cel albastru în comparație cu cel alb și mai puțin de dorit atunci când este servită în farfuria roșie. În Marea Britanie, gustările sărate sunt adesea vândute în ambalaje albastre, iar echipa consideră că acest lucru ar putea explica unele dintre constatările privind salinitatea, notează Medical Xpress.

„A avea diete restrictive poate duce la deficiențe nutriționale, precum și la probleme de sănătate precum boli de inimă, sănătate precară a oaselor și probleme dentare”, a declarat Dr. Lorenzo Stafford, cercetător în domeniul olfactiv (simțul mirosului) în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din Portsmouth.

„Există, de asemenea, un cost social, deoarece momentele în mod normal plăcute între membrii familiei se pot transforma cu ușurință în situații stresante, anxioase și provocatoare de conflict, când cei pretențioși se simt rușinați sau presați să mănânce mâncare”, continuă Stafford.

„De aceea este important să înțelegem factorii care acționează pentru a favoriza sau inhiba acest comportament”, a continuat el.

Oamenii pretențioși mănâncă mai puține alimente diferite de-a lungul vieții

Comportamentul alimentar pretențios este de obicei clasificat ca având o dietă limitată, o pregătire specifică a alimentelor, antipatii puternice și dificultăți de a accepta alimente noi. Pe parcursul întregii vieți, un consumator pretențios va consuma, în general, mai puțin de 20 de alimente diferite.

Lucrarea, publicată în jurnalul Food Quality and Preference, spune că se crede că acest studiu este primul care oferă o perspectivă asupra interacțiunii dintre culoare și percepția gustului la adulții pretențioși și cei nepretențioși și dezvăluie o diferență în modul în care culoarea influențează percepția alimentelor la cei pretențioși.

Aceasta recomandă cercetări suplimentare pentru a vedea dacă aceste constatări se extind dincolo de alimentele și culorile testate aici.

Care este utilitatea acestui studiu?

„Aceste cunoștințe ar putea fi utile pentru cei care încearcă să extindă repertoriul alimentar”, a adăugat dr. Stafford.

„De exemplu, dacă doriți să încurajați un mâncător pretențios să încerce mai multe legume despre care se știe că sunt amare, ați putea încerca să i le serviți pe o farfurie despre care se știe că crește dulceața percepută”, a continuat el.

„Prin cercetări suplimentare am putea determina modalități de a ajuta la influențarea pozitivă a dietei unei persoane și, ca urmare, a sănătății mentale și fizice a acesteia”, a concluzionat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Tu știi care e vârsta reală a creierului tău? Iată cum poți afla!

Cum poate afecta consumul de cafea în timpul sarcinii viața copilului?

Ceaiul verde și resveratrolul reduc plăcile de Alzheimer în testele de laborator

Cum ne pot ajuta alimentele fermentate și fibrele să reducem stresul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase