Home » Știință » Astronomii au găsit un super-Pământ! Planeta ar putea fi locuibilă

Astronomii au găsit un super-Pământ! Planeta ar putea fi locuibilă

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2024

O planetă cu o rază de 55% mai mare decât cea a Pământului a fost găsită în zona locuibilă a unei stele din apropiere. O a doua planetă, mai aproape de mărimea Terrei, ar exista, de asemenea, în zona locuibilă din același sistem, fapt ce ar însemna că este cea mai mică planetă găsită în zona locuibilă cu nava spațială TESS.

Descoperirea planetelor din afara Sistemului Solar era cândva atât de rară, dar acum am putea spune că a devenit ceva la ordinea zilei. TOI-715b și posibila însoțitoare TOI-715c au ceva cu totul special, atât prin dimensiune, cât și prin locul în care se află.

Cele mai multe planete pe care le găsim orbitează prea aproape de stelele lor pentru a fi locuibile, fiind mult prea fierbinți. Dintre planetele cu temperaturi moderate, cele mai multe sunt giganți gazoși, transmite IFLScience.

Astronomii au găsit un super-Pământ

Acum, astronomii au găsit un super-Pământ care orbitează o stea pitică roșie la 137 de ani-lumină distanță. Planeta numită TOI-715b este situată în interiorul zonei locuibile a stelei. O altă planetă ar exista în sistem, aceasta fiind de dimensiunile Pământului, iar dacă va fi confirmată, planeta va fi cea mai mică planetă dintr-o zonă locuibilă găsită până acum cu TESS.

TOI-715 este o pitică roșie obișnuită, cu aproape un sfert din masa Soarelui. TOI-715b orbitează aproape de stea, având nevoie de 19 zile pentru a finaliza o călătorie în jurul stelei sale. Având în vedere că stelele pitice roșii sunt mai puțin luminoase decât Soarele, asta înseamnă că super-Pământul este aflat tocmai în zona locuibilă a stelei.

Ce este zona locuibilă?

Un studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society cu titlul „A 1.55 Earth-radius habitable-zone planet hosted by TOI-715, an M4 star near the ecliptic South Pole” prezintă descoperirea. Autorul coordonator este Georgina Dransfield, de la Facultatea de Fizică și Astronomie a Universității din Birmingham, Regatul Unit.

Zona locuibilă este un termen folosit pentru a identifica planetele ce ar putea avea apă în stare lichidă.

Steaua prezintă „un nivel scăzut de activitate magnetică”

Steaua TOI-715 este puțin mai bătrână decât Soarele, având 6,6 miliarde de ani. Steaua prezintă „un nivel scăzut de activitate magnetică”, potrivit autorilor studiului, citați de UniverseToday. Piticele roșii sunt cunoscute pentru exploziile puternice de lumină prin care pot steriliza planetele cu totul. De asemenea, piticele roșii pot distruge atmosferele planetelor.

În concluzie, sistemul TOI-715 este o țintă interesantă pentru studiile viitoare. În cele din urmă, Telescopul Spațial James Webb va analiza atmosfera planetei TOI-715b, iar dacă rezultatele arată că există potențial pentru a fi locuibilă, astronomii vor putea afla mai multe despre condițiile de pe această lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sursa razelor cosmice care bombardează Pământul, în sfârșit aflată

O planetă care ar putea fi „ca Pământul în tinerețe”, găsită la 73 de ani-lumină depărtare

Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872

NASA „a trimis” o pisică în spațiu, la 31 de milioane de kilometri depărtare de Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase