Majoritatea oamenilor nu sunt, în mod natural, intoleranți la lactoză, dar pot trece prin perioade în care devin mai sensibili la această componentă.
Termenul „intoleranță la lactoză” se referă, în general, la dificultatea de a digera lactoza, prezentă în lapte, brânză, iaurt și alte produse lactate. În mod normal, enzima numită lactază, produsă în intestinul subțire, descompune lactoza, facilitând digestia și absorbția acesteia fără disconfort.
Explicația vine de la Amanda Avery, profesoară de nutriție la Universitatea din Nottingham (Regatul Unit). „Ne naștem cu un nivel ridicat de lactază. Însă, pe măsură ce dieta noastră devine mai variată, nivelul acestei enzime scade”, afirmă Avery, potrivit The Guardian.
Astfel, persoanele din culturi sau țări în care consumul de lactate este redus pot ajunge să nu mai producă suficientă lactază și, implicit, să fie intolerante.
Cei care au deficit de lactază pot experimenta simptome gastrointestinale neplăcute, precum dureri abdominale, balonare sau diaree după consum. De asemenea, nivelul lactazei poate scădea temporar în situații de stres sau după tratamente cu antibiotice, ceea ce poate cauza o „intoleranță temporară”. De fapt, aceasta reprezintă o perioadă în care organismul întâmpină dificultăți în digerarea lactozei, chiar dacă anterior nu existau astfel de probleme.
În cazul în care o persoană elimină lactatele din dietă și apoi le reintroduce, este posibil să apară pe termen scurt simptome digestive, pe măsură ce activitatea lactazei se reactivează. Totuși, acest lucru nu indică o intoleranță permanentă, ci mai degrabă o „adaptare” a enzimelor intestinale.
Amanda Avery recomandă un consum moderat de lactate, chiar și în cazul celor care se consideră intoleranți: „Chiar dacă crezi că ești puțin intolerant, e bine să menții în dietă o cantitate mică de lactate. Brânza sau iaurtul sunt în general bine tolerate. Brânza conține foarte puțină lactoză, iar în iaurt, bacteriile descompun o parte din lactoză. Chiar și puțin lapte în ceai poate ajuta.”
Cât de rapid s-au răspândit genele pentru toleranța la lactoză în Europa
Iată de ce putem avea coșmaruri dacă mâncăm prea multă brânză
Testele de intoleranță alimentară: soluție sau capcană costisitoare?