Home » Știință » Experții explică de ce nu e bine să le dăm lapte pisicilor

Experții explică de ce nu e bine să le dăm lapte pisicilor

Publicat: 24.05.2025

Pisicile au o istorie îndelungată alături de oameni, una ce se întinde pe mai bine de 9.000 de ani. Atrasă de rozătoarele care infestau așezările umane, pisica a devenit rapid un prieten de nădejde, domesticindu-se treptat și câștigându-și locul în gospodării ca vânător eficient de dăunători. De ce nu e bine să le dăm lapte pisicilor?

În timp, fermierii au început să le folosească intenționat pentru controlul rozătoarelor. Așa a început și legătura dintre pisici și lapte.

Înainte de apariția hranei comerciale pentru animale de companie, pisicile erau hrănite cu resturi de la masa familiei. Cunoștințele despre nevoile lor nutriționale erau aproape inexistente. Într-o carte publicată în 1877, medicul scoțian Gordon Stables recomanda ca pisicile să aibă două boluri, „unul cu apă și altul cu lapte”, și sugera chiar terciul cu lapte ca mic dejun ideal pentru ele.

De aici, ideea că „pisicile iubesc laptele” s-a fixat și mai mult în mentalul colectiv, fiind perpetuată prin artă, literatură, filme și desene animate. Imaginea clasică a unei pisici murdare, salvată din ploaie de un om bun care îi oferă un castron cu lapte, a devenit un clișeu universal.

Totuși, cercetările recente ne arată că pisicile nu ar trebui să bea lapte deloc.

Iată de ce nu trebuie să le dăm lapte pisicilor!

Ca toate mamiferele, pisicile încep viața hrănindu-se cu laptele matern. Însă după înțărcare (în jurul vârstei de 6-12 săptămâni), pisoii încetează să mai producă lactază, enzima necesară pentru a digera lactoza din lapte. Asta înseamnă că majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză.

Desigur, ca și în cazul oamenilor, nivelul intoleranței variază în funcție de câtă lactază produce organismul fiecărei pisici. Însă asta nu înseamnă că un pisoi ar trebui să bea lapte de vacă, laptele matern la pisici are un conținut de lactoză mult mai mic decât cel de vacă. Cel mai bine este ca puii să se hrănească de la mamă sau, dacă nu este posibil, să li se ofere o formulă specială pentru pisici, recomandă Julia Henning, cercetătoare a comportamentului felinelor la University of Adelaide (Australia).

Iar intoleranța la lactoză nu este singurul motiv de îngrijorare. Unele pisici pot dezvolta chiar alergii la lapte sau produse lactate. Lactoza este un tip de zahăr, iar când nu este digerată corespunzător, ajunge în colon unde este fermentată de bacterii.

Această fermentare produce acizi și gaze, cauzând simptome precum balonare, gaze în exces, constipație, dureri abdominale și uneori greață sau vărsături. Cel mai frecvent simptom la pisici este însă diareea.

Iar dacă diareea devine cronică sau persistentă, pot apărea complicații grave precum deshidratarea, dezechilibre electrolitice și malnutriție, uneori chiar cu potențial letal, scrie Science Alert.

Un aliment care le face rău felinelor

Pisicile care primesc frecvent lapte sau produse lactate în alimentație prezintă un risc crescut de probleme de sănătate. Așa cum și oamenii sunt atrași de alimente care nu le fac bine, la fel și pisicile pot dezvolta o preferință pentru ceva dăunător.

Laptele de vacă conține proteine și grăsimi apetisante pentru pisici, animale care au nevoie de un aport ridicat de astfel de nutrienți. În plus, este bogat în caseină, o proteină care se descompune în alfa-casozepină, compus asociat cu efecte calmante în unele studii pe pisici. Asta nu înseamnă că le atrage inițial, dar poate crea o asociere de confort în timp.

Dar lactatele nu fac parte din dieta naturală a unei pisici. Chiar dacă le place gustul, laptele le poate provoca disconfort și probleme de sănătate, așa că cel mai bine este să fie complet evitat.

Și dacă crezi că pisica ta este una dintre „norocoasele” care tolerează laptele, gândește-te din nou: pisicile sunt experte în a-și ascunde suferința, pentru că în sălbăticie, a arăta slăbiciune le-ar face vulnerabile în fața prădătorilor.

Dacă totuși vrei neapărat să-i oferi lapte, alege o variantă fără lactoză sau special formulată pentru pisici, dar doar ca răsfăț ocazional. Este de notat, totuși, că chiar dacă nu le va provoca probleme digestive ca laptele de vacă, celelalte opțiuni nu oferă niciun beneficiu nutrițional real.

Cât despre alternativele vegetale, precum laptele de ovăz, soia sau migdale? Orice aliment nou sau neobișnuit pentru pisici le poate da stomacul peste cap, așa că cel mai bine este să fie evitate.

„Concluzia? Nu trebuie să le dăm lapte pisicilor! Nu au nevoie de el, cel mai probabil nu îl pot digera și le poate face mai mult rău decât bine”, încheie Henning.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum este afectat creierul de tulburările și privarea de somn?

Stresul ar putea înrăutăți simptomele respiratorii, scăzând calitatea vieții

Test de cultură generală. De ce se sparg baloanele de săpun?

Ce au descoperit cercetătorii atunci când au scanat creierul oamenilor cu ideologii autoritariste?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase