Cartofii pot crește riscul de diabet. Un studiu de amploare, care a urmărit alimentația a peste 205.000 de adulți timp de mai multe decenii, a descoperit că consumul de cartofi prăjiți este asociat cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2 (T2D), în timp ce alte forme de consum al cartofului, cum ar fi cei fierți, copți sau piure, nu prezintă acest risc.
Studiul, realizat de Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard (SUA), arată totodată că înlocuirea cartofilor cu cereale integrale ar putea reduce riscul de diabet.
Rezultatele au fost publicate în BMJ.
Potrivit cercetătorilor, deși studii anterioare sugeraseră faptul că cartofii pot crește riscul de diabet, acestea erau adesea neconcludente, lipsind detalii esențiale despre metodele de preparare și despre impactul înlocuirii cartofilor cu alte alimente.
„Studiul nostru oferă o perspectivă mai detaliată, analizând tipuri diferite de cartofi, monitorizând dieta pe termen lung și evaluând ce se întâmplă când înlocuim cartofii cu alte alimente. Mutăm discuția de la întrebarea ‘Sunt cartofii buni sau răi?’ către una mult mai utilă: cum sunt gătiți și cu ce altceva i-am putea înlocui?”, a declarat autorul principal, dr. Seyed Mohammad Mousavi, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Nutriție.
Participanții la studiu, înscriși în trei mari studii de cohortă din SUA, au completat periodic chestionare despre alimentație, precizând frecvența cu care consumau cartofi prăjiți, piure, cartofi fierți sau copți, precum și cereale integrale. De asemenea, au raportat eventuale diagnostice noi de diabet și alți factori relevanți privind stilul de viață și sănătatea.
Pe parcursul celor 30 de ani, 22.299 dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2.
Analiza a arătat că trei porții de cartofi prăjiți pe săptămână cresc riscul de diabet cu 20%. În schimb, consumul de cartofi fierți, copți sau piure nu a fost asociat cu un risc semnificativ, notează Medical Xpress.
Mai mult, înlocuirea cartofilor fierți, copți sau piure cu cereale integrale, precum paste integrale, pâine integrală sau farro, poate reduce riscul de T2D cu 4%. Dacă înlocuim cartofii prăjiți cu cereale integrale, riscul scade cu 19%. Chiar și înlocuirea cartofilor prăjiți cu cereale rafinate aduce o reducere a riscului.
Cercetătorii au completat analiza cu o abordare meta-analitică nouă, combinând date din studii publicate anterior pentru a estima impactul înlocuirii cartofilor cu cereale integrale. Analiza a inclus date din 13 cohorte pentru consumul de cartofi și 11 cohorte pentru cereale integrale, în total, peste 500.000 de participanți și 43.000 de cazuri de diabet pe patru continente. Rezultatele au confirmat concluziile studiului principal.
„Mesajul pentru sănătatea publică este clar și puternic: micile schimbări în alimentația zilnică pot avea un impact important asupra riscului de diabet de tip 2. Limitarea consumului de cartofi, în special prăjiți, și alegerea carbohidraților din surse sănătoase, precum cerealele integrale, ar putea reduce semnificativ riscul la nivel populațional. Pentru factorii de decizie, studiul nostru subliniază importanța de a privi dincolo de categoriile alimentare generale și de a lua în calcul modul de preparare al alimentelor și ce anume înlocuiesc acestea. Nu toți carbohidrații și nici toți cartofii nu sunt la fel, iar această distincție este crucială pentru formularea unor recomandări nutriționale eficiente”, a declarat profesorul Walter Willett, autor al studiului.
Motivul pentru care 40% dintre oameni nu au ochii perfect rotunzi
Cum a modificat social media ideea de frumusețe?
Putem „îmbătrâni cu sens”? Ce spune un psihoterapeut
Cum să faci față unei nopți fără somn și să-ți menții energia pe parcursul zilei