Femeile ar trebui să acorde o atenție ridicată aportului de acizi grași omega în dietă, arată un nou studiu care a descoperit niveluri neobișnuit de scăzute ale acestor compuși la paciente cu Alzheimer.
Analiza probelor de sânge de la bolnavi și persoane sănătoase a relevat că femeile cu Alzheimer aveau până la 20% mai puțini acizi grași nesaturați, precum cei care conțin omega, decât voluntarele sănătoase. Diferența nu a fost observată la bărbați, sugerând o posibilă particularitate de sex în modul de manifestare a bolii.
„Diferența dintre sexe a fost cea mai șocantă și neașteptată constatare. Există indicii potrivit cărora nivelurile scăzute ar putea fi cauzale în Alzheimer, dar avem nevoie de un studiu clinic pentru a confirma acest lucru”, a declarat dr. Cristina Legido-Quigley, autoare principală a studiului realizat la King’s College London.
Alzheimerul este de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Longevitatea mai mare, diferențele hormonale, reacțiile imunitare și chiar factorii socio-educaționali sunt considerați elemente care contribuie la această diferență, notează The Guardian.
În cercetare au fost analizate lipidele din sângele a 306 persoane cu Alzheimer, 165 cu deficit cognitiv ușor și 370 de persoane sănătoase. La femeile bolnave, s-au constatat niveluri mai mari de lipide saturate (considerate nesănătoase) și niveluri mai mici de lipide nesaturate (benefice).
Potrivit dr. Legido-Quigley, dacă schimbările țin de ficat sau metabolism, mai puțini acizi grași omega ar ajunge la creier. „Iar acești lipide hrănesc creierul”, a subliniat ea.
Dieta mediteraneană, bogată în omega-3, a fost asociată de mult timp cu beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului. Un studiu din 2022 arăta că persoanele de vârstă mijlocie cu niveluri mai mari de omega-3 prezentau o funcție cognitivă mai bună. Totuși, suplimentele cu omega-3 nu s-au dovedit eficiente în a îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele deja diagnosticate cu demență.
Legido-Quigley cere acum un studiu clinic care să testeze dacă suplimentele pot întârzia Alzheimerul la femeile cu niveluri scăzute de acizi grași nesaturați. Ea sugerează că scăderea ar putea începe încă din jurul vârstei de 50 de ani.
„Între timp, femeile ar trebui să se asigure că își iau suficienți acizi grași omega prin alimentație”, a adăugat ea.
Există trei acizi grași omega-3 esențiali: ALA (din semințe de chia, in, nuci), DHA și EPA (din pește). NHS recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână, dintre care una de pește gras, pentru a asigura aportul necesar de DHA și EPA.
Dr. Julia Dudley, de la Alzheimer’s Research UK, care a cofinanțat studiul, a subliniat importanța cercetării diferențelor de sex: „Înțelegerea modului în care boala evoluează diferit la femei ar putea ajuta medicii să adapteze tratamentele și sfaturile de sănătate în viitor.”
Cercetătorii au identificat 4 tipare distincte care pot semnala prezența bolii Alzheimer
Un nou studiu a identificat patru căi majore de evoluție a bolii Alzheimer
Descoperire revoluționară în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer
O plantă aromatică foarte populară ne-ar putea ajuta în lupta contra Alzheimer