Potrivit unui nou studiu, purtarea unui anumit tip de parfum sau apă de colonie poate mări materia cenușie a creierului.
Cercetători de la Universitatea Kyoto și de la Universitatea Tsukuba din Japonia au cerut unui număr de 28 de femei să poarte pe haine un ulei specific cu parfum de trandafir timp de o lună, în timp ce un alt grup de 22 de voluntare, servind drept grup de control, au purtat doar apă simplă.
Scanările prin rezonanță magnetică (IRM) au arătat o creștere a volumului de materie cenușie la participantele care au purtat parfumul de trandafir.
Deși o creștere a volumului creierului nu se traduce neapărat într-o capacitate de gândire mai mare, descoperirile ar putea avea implicații pentru bolile neurodegenerative precum demența.
„Acest studiu este primul care arată că inhalarea continuă a unui miros modifică structura creierului”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
Am văzut deja că anumite mirosuri pot îmbunătăți memoria și performanța cognitivă, dar de data aceasta, echipa a dorit să încerce un experiment pe termen mai lung pentru a vedea cum stimularea simțului olfactiv ar putea duce la modificări măsurabile în structura creierului.
În timp ce materia cenușie totală a crescut, diferența a variat în funcție de regiune. S-au observat puține modificări în amigdală (unde sunt gestionate emoțiile) sau în cortexul orbitofrontal (unde sunt procesate mirosurile plăcute). În schimb, a existat semnificativ mai multă materie cenușie în cortexul cingulat posterior sau PCC (legat de memorie și asociere).
Studiile anterioare au arătat că la persoanele cu probleme ale sistemului olfactiv, amigdala (legată direct de miros) este mai puțin activă, în timp ce cortexul cingulat posterior (legat indirect de miros) este mai activ. Creierul, într-un fel, supracompensează, scrie ScienceAlert.
Cercetătorii sugerează că un mecanism similar s-ar putea întâmpla și aici. Amigdala nu mai trebuie să alerteze creierul în mod constant cu privire la mirosul de trandafir, deoarece acesta este mereu prezent – dar cortexul cingulat posterior trebuie să îl proceseze continuu și să stocheze amintiri asociate.
Cu toate acestea, este dificil de stabilit cu exactitate ce anume cauzează această creștere a materiei cenușii.
O altă posibilitate, ridicată de cercetători, este că mirosul de trandafir este de fapt etichetat ca fiind neplăcut de creier, iar reglarea emoțională ulterioară este responsabilă pentru ca PCC să lucreze mai mult și să-și mărească dimensiunea.
Cercetătorii speră ca aceste descoperiri să fie utile în dezvoltarea unor terapii bazate pe arome care să stimuleze sănătatea mentală și plasticitatea creierului.
Pe termen mai lung, cu teste suplimentare pe diferite tipuri de arome și pe grupuri mai mari de oameni, descoperirile ar putea fi folosite chiar pentru a reduce riscul de demență.
Se știe că PCC se micșorează la persoanele cu boala Alzheimer, iar menținerea stimulării sale cu parfumuri ar putea fi o modalitate de a menține această parte a creierului activă și funcțională.
„Prin urmare, rezultatul studiului actual sugerează că inhalarea continuă a uleiului esențial de trandafir poate preveni atrofia cerebrală și poate preveni demența”, explică cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Brain Research Bulletin.
Parfumul ar putea afecta scutul chimic al corpului uman
Cercetătorii emit un avertisment cu privire la parfumuri
Inteligența Artificială ajută parfumierii să creeze arome personalizate
A fost deslușită compoziția unui parfum roman vechi de peste 2.000 de ani