Home » Știință » Mit și adevăr: Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Mit și adevăr: Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Mit și adevăr: Cum funcționează cuptorul cu microunde?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.11.2025

Dacă ai crescut în era modernă a cuptoarelor cu microunde, supranumite cândva „cuptoare științifice”, probabil ai întâlnit un mit destul de răspândit: ideea că acestea încălzesc mâncarea folosind „frecvența de rezonanță” a apei. Cum funcționează cuptorul cu microunde, de fapt?

Mitul este atât de persistent încât circulă și astăzi, la aproape 78 de ani de la apariția primului cuptor cu microunde comercial. Nu e de mirare: microundele sunt mai greu de înțeles decât metodele tradiționale de încălzire cu foc folosite încă din antichitate.

Să vedem cum funcționează cuptorul cu microunde! În primul rând, acesta chiar încălzește apa din alimente.

„Microundele sunt produse de un tub electronic numit magnetron. Acestea se reflectă în interiorul metalic al cuptorului și sunt absorbite de mâncare. Microundele fac moleculele de apă să vibreze, producând căldura care gătește alimentele”, explică FDA. De aceea alimentele bogate în apă, precum legumele, se gătesc mai repede.

O frecvență neînțeleasă

Dar asta nu înseamnă că microundele sunt „reglate” pe apa din mâncare. Adevărul este că nu sunt acordate la frecvența de rezonanță a apei. Apa absoarbe bine aceste frecvențe, dar microundele produc mai multe vârfuri relativ largi în spectru, influențate și de orientarea alimentelor în cuptor.

„În realitate, mitul este doar un mit. Nu există un vârf de rezonanță al apei la această frecvență. Primul apare peste 1 THz, iar pierderile cele mai mari sunt în infraroșu. 2,45 GHz nu are vreo semnificație specială, în afară de faptul că a fost alocată de FCC pentru cuptoarele cu microunde”, spune inginerul Ron Schmitt în cartea Electromagnetics Explained.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Atunci cum încălzesc microundele mâncarea, dacă nu folosesc rezonanța apei? Prin încălzire dielectrică, explică fizicianul Christopher S. Baird. Câmpul electric al undei electromagnetice forțează moleculele să se rotească pentru a se alinia cu acesta. Rotația produce coliziuni între molecule, transformând mișcarea ordonată în agitație termică, adică în căldură. Nu doar apa absoarbe energia astfel, ci și grăsimile, proteinele și alte molecule din alimente.

Frecvența de 2,45 GHz este folosită pentru că poate încălzi eficient o gamă largă de substanțe, cu o adâncime bună de penetrare. Frecvențe mai mari ar pătrunde mai puțin în mâncare. În plus, această frecvență este ușor de generat și se reflectă bine în interiorul cuptorului.

De altfel, trebuie demontate și alte mituri. Unul este ideea că gheața nu se încălzește la microunde pentru că molecula de apă înghețată ar avea „frecvența greșită”. În realitate, moleculele pot vibra, dar se rotesc mult mai greu din cauza legăturilor de hidrogen. Astfel, produc mai puțină căldură și gheața se topește mai lent, explică IFL Science.

Un alt mit este că mâncarea se gătește „din interior spre exterior”. Nu este adevărat: exteriorul absoarbe microundele, iar interiorul se încălzește prin conducție, la fel ca în metodele obișnuite de gătire.

Vă recomandăm să citiți și:

O singură enzimă ar putea fi responsabilă pentru dependența de alcool și bolile de ficat

Oamenii de știință au aflat de ce pacienții cu Alzheimer își uită familia și prietenii

Test de cultură generală. De ce nu mâncăm lebede sau pescăruși, dar mâncăm găini?

Scanările cerebrale dezvăluie ce se întâmplă în creierul nostru înainte de a adormi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase