Home » Calatoria virtuala » Mediterana » Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Publicat: 15.06.2009
In 1950, primul zbor charter ateriza pe micul aeroport din Palma, cel mai mare oras al Insulelor Baleare. De atunci pana in prezent, numarul turistilor a crescut la aproximativ 10 milioane anual, fiecare dintre ei pasind pe acest taram in cautarea celebrilor “trei S” din limba engleza: sun, sand and sea (soare, nisip si mare).

Pentru connesseur-i, Mallorca nu inseamna doar plaja si mare. Coasta de nord, dominata de lantul muntos Serra de Tramuntana, este o regiune cu o poezie proprie, dominata de maslini si paduri de pini, printre care se strecoara mici sate feerice.

Revenind la ceea ce ne intereseaza pe majoritatea dintre noi, si anume plajele, cele mai multe si in acelasi timp, cele mai frumoase se afla pe coasta de nord si de est a insulei. Desigur, suprapopularea lor poate constitui o problema pentru iubitorii de liniste, insa in functie de anotimp si de noroc, este posibil sa gasiti un colt mai primitor de nisip.

Pentru cei care isi pregatesc bagajele in vederea unei vacante de neuitat in Palma de Mallorca, se cuvine sa lamurim mai intai un aspect: vor calatori catre orasul Palma, aflat pe insula Mallorca. Numele oficial al orasului, care apare si in documentele administrative este Palma, capitala Comunitatii Autonome a Insulelor Baleare, care apartin la randul lor Spaniei. Palma de Mallorca este denumirea obisnuita in sfera turistica, insa nu este cea oficiala.

 

O istorie

In Mallorca, romanii au fondat asezarea ce apare cu numele de Palma, inca din anul 123 i.Hr. Prin istoria turbulenta a orasului au trecut vandalii in timpul caderii Imperiului Roman, iar apoi bizantinii, care au recucerit orasul, colonizat ulterior de mauri. Chiar daca numele orasului dateaza din perioada romana, exista dovezi arheolgice ale unor asezari in aceasta zona inca din Epoca de Bronz. In Evul Mediu, insula a fost cucerita de catre arabi, care au denumit-o Medina Mayurqa.

In 1229 a fost cucerita de catre regele Jaime I, conducatorul Valenciei si al Aragonului. Noua situatie administrativa a transfomat Palma intr-unul dintre cele mai importante noduri comerciale ale vremii. In secolul XVII, orasul a fost adus in pragul ruinei, ca urmare a atacurilor dese ale piratilor turci, invazie care s-a terminat in momentul in care Charles al III-lea a deschis noua ruta comerciala catre Indii.

Norocul Palmei se va schimba abia in secolul XX, cand cu ajutorul mijloacelor de transport moderne, industria turismului cunoaste o dezvoltare fara precedent. Oameni din toata lumea sunt atrasi de exotismul si frumusetea insulei, motiv pentru care Mallorca devine una dintre cele mai populare si in acelasi timp, accesibile, destinatii de vacanta.

 

Unde ne petrecem timpul

Placa d’Espanya – este un nume des intalnit in mai toate orasele mari ale Spaniei, insa toate au in comun un lucru: sunt fie centre vechi care merita vizitate, fie un punct central pentru promenada, cumparaturi si relaxare. In Palma, Placa d’Espanya este nodul transporturilor din oras. De aici pot fi luate autobuze sau trenuri in diferite directii. Veti observa si doua cladiri vechi, care gazduiesc puncte de informare turistica, binevenite in orice oras turistic. In acelasi context este imposibil sa ratati, bineinteles, nelipsitele cafenele cu aer boem.

Catedrala La Seu – una dintre vedetele Palmei, este fara indoiala, La Seu, o catedrala impunatoare construita pe ruinele unei vechi moschei. Desi constructia ei a inceput inca din 1229, finalizarea ambitiosului proiect s-a incheiat abia in 1601. Celebrul arhitect Antoni Gaudi si-a pus de asemenea amprenta unica asupra catedralei, in 1901, cand a participat la lucrarile de restaurare. Parc de la Mar (Parcul Marii) se afla in apropiere si poate fi admirat in intregime de la inaltimea catedralei.

Orasul vechi – este situat in zona de sud-est a Palmei, in spatele catedralei. Practic, o plimbare de o zi in aceasta zona face cat o calatorie de cateva zile. Desi, odata intrati in orasul vechi s-ar putea sa fiti tentati sa va petreceti aici mai mult de o zi. Stradutele inguste si intunecoase raman o marturie a dominatiei din trecut, chiar daca in prezent avem tendinta sa ii acordam o nota mai degraba romantica. Labirintul de strazi croite printre cladirile inghesuite sunt insa o dovada a trecutului arab. Cu exceptia a cateva strazi si piete mai mari, care permit accesul traficului si al turistilor, majoritatea acestora sunt aproape goale, linistite si, mai ales, pazite de cladiri interesante. Multi dintre cei care au lasat deoparte tentatiile turistice si s-au aventurat intr-o plimbare ametitoare printre strazi incurcate, au comparat atmosfera locului, data in mod special de arhitectura specifica, cu cea atat de cautata si de laudata a Florentei. Majoritatea caselor sunt private, insa veti gasi printre ele si cateva deschise publicului, sub “masca” unor galerii sau muzee discrete. Spun “masca” pentru ca de cele mai multe ori, aceste cladiri reprezinta o piesa de muzeu in sine. La doar cativa pasi de la iesirea din labirintul descris de strazi, vizitatorului i se desfasoara o priveliste de neuitat asupra golfului. Farmecele orasului vechi nu se opresc aici. Ramanand in aceeasi zona, mai puteti vizita Manastirea Catedralei sau puteti experimenta ceva unic: baile arabe sau Banys Arabs.

Banys Arabs – baile arabe reprezinta una dintre putinele ramasite ale trecutului maur al Palmei. Puteti ajunge cu usurinta aici, mergand pe linistita strada Ca’n Sera, aflata in apropierea manastirii catedralei. Nu ocoliti in drum strada Ca’n Fontirroig ale carei gradini inflorate, presarate ici-colo cu palmieri si cu alte soiuri rare ale florei, merita si se cer admirate. Cu un design bizantin, cladirea mica din caramida care gazduia odata baile, dateaza din secolul XI si este posibil sa fi facut parte, la origine, din casa unui musulman instarit. Cele doisprezece coloane care sustin cupola dateaza anterior constructiei baii, fiind utilizati initial in cadrul unei constructii romane. Cele doua camere care formeaza baile in sine nu sunt totusi intr-o forma foarte buna, chiar daca ele sunt deschise publicului. Gradinile si baia sunt deschise din luna aprilie pana in noiembrie si din decembrie pana in martie. Intrarea pentru adulti reprezinta o suma mica, iar pentru copii este gratuita.

Castelul Bellver – Castell de Bellver este, de asemenea, construit pe ruinele unui vechi sit musulman. Acest lucru nu este iesit din comun intr-o zona aflata mult timp sub dominatie araba. Inauntru se afla un muzeu de arheologie in cadrul caruia sunt expuse sculpturi clasice, insa castelul ofera si o vedere de neuitat asupra golfului.

Pueblo Espanol – in ciuda denumirii, Pueblo Espanol este un muzeu construit sub forma unui mic sat, care “ascunde” in spatele acestei aparente, facsimile si proiecte clasice ale arhitecturii spaniole. In timpul saptamanii, aici se desfasoara expozitii de artizanat, iar in incinta muzeului au fost amenajate baruri si restaurante.

Muzeul de Arta Contemporana – ca sa ramanem in sfera culturala, o vizita la Muzeul de Arta Contemporana din Palma isi merita toti banii. Partea interesanta este ca in realitate nu trebuie sa platiti nimic pentru a admira lucrari de arta moderna, printre care se includ cele ale celebrilor Pablo Picasso, Joan Miro, Juan Gris sau Salvador Dali. Intrarea este gratuita.

Placa del Mercat – aici veti putea admira o biserica si alte cladiri construite in stil art nouveau.

Aqualand – un  parc acvatic complet echipat, pentru cei care isi doresc sa nu stea pe nisip, dar totusi sa se distreze. Intrarea este aproximativ 20 euro pentru adulti si 14 euro pentru copii.

 

Bine de stiut

Cum omul intelept isi face vara sanie si iarna car, este bine sa va asigurati dinainte locurile de cazare. Avand in spate 50 de ani de experienta in domeniul turismului, ofertele de cazare din Palma sunt variate, pe gustul si mai ales pentru buzunarul tuturor.

  • Aveti grija unde va puneti bunurile de valoare in timpul promenadelor, mai ales cele facute in zonele foarte aglomerate. O secunda de neatentie va poate pune in mare dificultate.
  • Daca va opriti la una dintre terasele imbietoare din centru si aveti si bagaje de mana, asigura-ti-va ca le aveti la indemna si mai ales, la vedere.
  • Oamenii din Mallorca sunt catalani, prin urmare au o parere diferita fata de a noastra asupra a ceea ce inseamna “a fi spaniol”. Deci, incercati sa evitati glumele despre limbajul lor si mai ales, evitati controversele legate de apartenenta culturii catalane la cea spaniola. Oricare ar fi adevarul, veti avea numai de pierdut.

Viziteaza Palma de Mallorca si in realitate! Descopera.ro iti recomanda Croaziera Italia, Tunisia, Spania, Franta si Insulele Balearecu vasul MSC Fantasia – 7 nopti
(Genova – Napoli – Palermo – Tunis – Palma de Mallorca – Barcelona – Marsilia – Genova)
Afla detalii!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm
Rhodos
Rhodos
Creta
Creta
Neapole
Neapole
Barcelona
Barcelona
Cele mai noi articole
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom