Prima pagină Cultura

Europa barbara (II)

Adrian Nicolae 11.07.2007 | ● Vizualizări: 232
Europa barbara (2)     Europa, barbar, literatura, traditii, stiinta, tehnologie, alfabet + zoom
Galerie foto (1)

Un om poate fi ucis, dar nu poate fi infrant, spunea Ernst Hemingway. O expresie celebra care are ecou in lumea barbarilor antici. Urmele acestora sunt prezente si astazi in ceea ce ne place sa numim cultura europeana.

Influente barbare in cultura europeana

Literatura
Este un fapt cunoscut ca mare parte dintre barbari nu stiau sa scrie si sa citeasca, astfel de indeletniciri fiind un privilegiu al preotilor, magicienilor si uneori al regilor. In schimb, legendele si povestirile erau transmise oral din generatie in generatie, fiind cantate de barzi in cadrul unor momente solemne care aminteau de spectacolele actuale. In fapt, barbarii obisnuiau sa ii admonesteze pe cantaretii netalentati aruncand in ei cu legume, obicei mai putin placut, dar care s-a pastrat pana in secolul XX.

Cert este ca unele dintre legendele barbare au supravietuit timpului pana in Evul Mediu, atunci cand, autori anonimi le-au asternut pe hartie. Poeme ca Arthur si cavalerii mesei rotunde, Inelul Nibelungilor, Beowulf, Kalevala (saga finlandeza) sau Mabinogion (culegere de povestiri galeze) sunt doar cateva dintre operele care au contribuit la formarea literaturii universale. De altfel, povestile cu zane si spiridusi, existente in multe dintre culturile europene, asemenea celor scrise de fratii Grimm, nu sunt altceva decat legende stravechi si invataminte ale barbarilor.

Faptul ca triburile europene aveau o cultura si o forma de scriere proprie o dovedesc alfabetele antice. Futhark, sau alfabetul runic, folosit sub diferite forme de populatiile nordice, Ogham, vechea forma de scriere irlandeza, sau alfabetul iberic, creat de triburile din nordul Spaniei sunt doar cateva dintre sistemele de scriere inventate de catre asa-zisii barbari.

Traditii
Desi poate parea destul de ciudat, multe dintre traditiile si sarbatorile crestine de astazi isi au corespondent in vechile obiceiuri barbare. Pana si Craciunul si Anul Nou se regasesc in aceeasi sarbatoare pagana numita Yule. Celebrata de populatiile nord-europene, in special cele germanice, Yule insemna simplu, roata, si simboliza roata anului care ajungea in punctul ei terminus in data de 31 decembrie. Initial, Yule sau Jul, incepea pe 20 decembrie pentru a dura 12 zile. Odata cu crestinarea triburile nordice, papa Grigorie va muta evenimentul in Ajunul Craciunului in incercarea de a unifica cele doua traditii sub spectrul celei mai mari sarbatori a crestinilor.

Si totusi, Craciunul va fi cel care va imprumuta multe dintre obiceiurile barbare. Aprinderea lumanarilor, impodobitul bradului, cadourile si chiar Mos Craciun sunt toate practici preluate de la pagana Yule. Chiar si taierea porcilor este o veche traditie scandinava, nordicii obisnuind sa sacrifice mistreti in cinstea zeitei Freya. De altfel, in tarile nordice, oamenii inca mai folosesc termenul de Yule in loc de Craciun.

Urmand aceleasi coordonate, Pastele sau Halloween-ul sunt doua sarbatori cu adanci conotatii barbare. Daca vopsirea oualelor si ciocnirea lor sunt doua obiceiuri stravechi, regasite in traditia pagana Ostara sau Ostern, Halloween era, initial, seara in care pamantul murea odata cu venirea iernii, moment in care spiritele celor decedati reveneau printre cei vii. Tot sub influenta crestinismului, Halloween devine pentru o perioada, noaptea tuturor sfintilor, All Hallows Evening.

Stiinte si tehnologii
Nu mai este un secret astazi faptul ca barbarii aveau cunostinte avansate de matematica, astronomie sau arhitectura. Atat celtii cat si scandinavii foloseau un sistem numerar format din 12 cifre, diferit de cel arab care este constituit din numai 10 cifre. Influentele acestui sistem sub vizibile astazi in metodele de masurare a timpului: 12 luni ale anului, 24 de ore ale zilei sau cele 60 de minute ale unei ore. Pana si alfabetul runic, Futhark avea 24 de simboluri magice.

Calendarele antice folosite de catre gali si celti sunt considerate si astazi ca fiind unele extrem de avansate, mult mai exacte decat vechiul calendar roman. Se pare ca preotii barbari cunosteau fazele lunii si puteau prevedea eclipsele solare sau cele de luna.

Cunostintele barbarilor nu erau necunoscute romanilor, cu toate acestea multe dintre ele au fost ignorate sau trecute sub tacere.
Toate drumurile duc la Roma, spunea un vechi dicton latin. Si am fi indreptatiti sa il credem, avand in vedere ca acceptiunea generala este ca romanii au fost cei care au adus drumurile pavate in inima Europei. Cu toate acestea, in momentul invadarii Britaniei, soldatii imperiali au fost uimiti sa vada ca armatele localnicilor se deplasau pe drumuri de lemn, iar carele de lupta ale acestora erau mult mai avansate decat cele cunoscute la Roma.

De fapt, este o conceptie gresita aceea care spune ca romanii erau superiori din punct de vedere militar. Desi strategiile folosite pe campul de lupta erau unele primitive, razboinicii celti avea scuturi si coifuri mai eficiente decat cele ale legionarilor. Acest aspect se datora experientei superioare a celtilor in prelucrarea fierului, lucru recunoscut si apreciat chiar de catre Cezar.

Chiar daca erau descrisi drept niste salbatici care traiau in locuinte simple si saracacioase, aparate de ziduri primitive, barbarii puteau rivaliza cu lumea greco-romana din punct de vedere al arhitecturii. Galii si dacii construisera sisteme ample de aparare, formate din cetati asemanatoare celor medievale, iar bazinele de stocare a apei, preluate de la greci, ce e drept, nu erau deloc inferioare celor romane. Ba mai mult, cetatile dacice din muntii Orastiei erau prevazute cu doua randuri de ziduri, iar casele din interiorul fortificatiilor fusesera proiectate astfel incat pe acoperisul lor sa poate fi amplasate masini de lupta.

Istoria antica pe care o cunoastem astazi este, in mare parte, aceea trecuta prin filtrul istoricilor romani. Ar fi suficient ca lucrurile sa fie privite dintr-o perspectiva non-romana, pentru ca trecutul sa arate cu totul altfel.

Urmeaza Europa barbara (3) - "Barbari celebri"